Променят 868 имена на местности

Ще бъдат гласувани от старозагорските общински съветници

868 са имената на местности на територията на община Стара Загора, които съдържат турско-арабски корени. Това стана ясно днес на пресконференция на председателя на Временната комисия за преименуване на местности Михаил Михайлов. Задачата й бе да изготви цялостна стратегия по промяна на чуждите топоними с такива, които да отговарят на нашата история и традиции, а преводът на имената отне на комисията над една година. „Благодаря на Общинска администрация и на външните консултанти, които се включиха в работата ни“, каза Михайлов.
„Забелязахме тенденцията, че в планинските села се налагат доста по-малко промени, за разлика от населените места, които са в равнинната част на общината. Запазило сме топонимите с тракийски корен“, уточни Михайлов. Той даде пример със село Казанка, в което от близо 140 имена, за превод и замяна е имало само 10. В землището на Стара Загора от около 140 имена, промяна има в 50. Бяха дадени и примерите за „Ахча тахта“, което ще бъде сменено с „Трапезата“, и „Съборената кюприя“, която се превежда на „Падналият мост“.
Михайлов подчерта, че няма място за притеснение от хората, които имат имоти в предложените за преименуване местности, защото няма да се налага подмяна на нотариални актове и документи за тях.
„Новите имена ще влязат в сила с решение на Общинския съвет, което ще вземем през май. След това – всеки документ ще се издава със съответното сменено име. Не се очаква административно объркване, тъй като местностите имат и индификационни номера, а не само названия“, уточни и Антон Андонов, общински съветник и член на Временната комисия.
До голяма степен е използван буквален превод, но членовете на комисията са се съобразили и с конкретни исторически и географски особености на районите, в които са местностите, за да бъдат максимално разбираеми.
В срещата участваха още и общинският съветник Пламен Енев и външните консултанти Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ на Община Стара Загора, Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей и проф. Иван Танев от Тракийския университет. Другите членове на комисията – общинските съветници Димо Димитров и Николай Овчаров, както и другият външен консултант д-р Християн Атанасов, от Българската академия на науките, не успяха да присъстват на днешния брифинг.
Материалите от работата на комисията са качени в сайта на Общината и предстои тяхното разглеждане и обсъждане в комисиите на Общинския съвет. Гласуването на предложението, изготвено от комисията, ще бъде в края на май, по време на редовното заседание на старейшините.