Премиера на култовия танцов спектакъл на балета „Нестинарка“

На 23 и на 29 май на сцената на Държавна опера-Стара Загора

Спектакълът се посвещава на 90 години български балет и 110-та годишнина от рождението на великия български композитор Марин Големинов, оставил ярка следа в българското и световното музикално наследство.

Премиерното представяне на балета „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов  ще се състои на 23 и на 29 май на сцената на Държавна опера-Стара Загора. В главните роли ще танцуват Анелия Димитрова, Веса Тонова, Фиорди Лоха, Ивайло Янев  и Станко Танев.

В „Нестинарка“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, в която танцуват балетни артисти от България, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Тайван, Южна Корея. След класическите продукции на „Лебедово езеро“, „Делвата“, „Фантастичното дюкянче“, неоромантичните балети „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“, балетния спектакъл за деца и възрастни „Снежанка и седемте джуджета“ „Нестинарка“ е първото голямо българско балетно заглавие, което ще влезе в репертоара на международната трупа.

Творческият екип с хореограф – Олеся Пантикина, поставя съвременен вариант на танцовия спектакъл по оригиналната хореография на Маргарита Арнаудова. Голямата хореографка, чието име е свързано с първата българска модерна трупа „Арабеск“, дава хореографски изказ на изключителната музика на Марин Големинов през 1978 година и след това поставя незабравимата пълна версия на балета „Нестинрка“ /1986 г./ специално за Националния балет, в която танцува в главната роля и примабалерината Силвия Томова – настоящ художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера. Именно на този хореографски вариант се базира новата постановка на Държавна опера-Стара Загора. Танцовият спектакъл преплита етно-мотивите на един истински ритуал, който се разиграва в Деня на Светите Константин и Елена, и личната драма на едно влюбено момиче. За огненото въздействие на творбата, наситена с български драматизъм, ще допринесат грандиозната сценография и костюми на Иван Токаджиев и Ана-Мария Токаджиева /по оригиналните идеи и костюми на Мария Трендафилова/, които ще бъдат още един силен и завладяващ акцент в спектакъла.

С това емблематично българско заглавие ръководството на Държавна опера-Стара Загора цели да привлече вниманието към безсмъртното творчество на музикалния гений на Марин Големинов – един от малкото български композитори със световно признание. Пресъздаването на знаков за българската фолклорна традиция ритуал е в основата на сюжета на балета – любопитен и атрактивен за публики от цял свят и от всички възрасти.