Летище Варна навършва 70

Животът

12-05-2018, 11:24

Снимка:

Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Втора нискотарифна компания ще извършва полети от Великобритания до Бургас

Авиационни ветерани си спомнят за аерогарата и се готвят за юбилейно празненство

Много се е променило на Варненското летище от май 1948 г., когато черноморският град открива новата си аерогара край Аксаково. Един от първите служители на летището – Виржиния Лазарова, която тази година навършва 90 – си спомня, че в началото съставът на летището се е състоял от 13 човека: началник, двама авио-мотористи, двама радисти, метеоролог, фелдшер, шофьор, пазач, диспечер, двама общи работници и тя, като деловодител. Пътнико-потокът е бил толкова слаб, че се е налагало ежедневно ходене до ЖП гарата и близките курортни комплекси за агитиране и набиране на пътници, разказва тя. 

Строежът на настоящото летище започва на 14 август 1947 г. когато 478 души се отзовават на призива на Градския комитет на Отечествения фронт да се излезе на трудов ден за построяване на аерогара. Новото летище е открито на 9 май 1948 г., а на следващия ден вестник „Народно Дело“ пише: „докато пътуването с железница от Варна до София трае 14 часа, със самолет се пътува за два часа и половина.“

Виржиния Лазарова си спомня, че в началото на летище Варна е нямало солидни постройки – само бараки – и пистата е била една необработена за целта площ. Бетонната писта започва да се гради през 1959 г., за да поеме по-големите машини, идващи от Европа. А през 1963 г. се изгражда светлинна система, за да може Варна да приема самолети и през нощта. През 1967 г. до Варна вече летят 17 авиокомпании и през аерогарата са преминали половин милион пътници. На 23 септември 1972 г. Варна открива новата си приемна сграда, известна днес като Терминал 1.

От бараките днес няма и помен. „Преди 3 години бях на летището – ако бях сама, нямаше да се оправя“, разказва г-жа Лазарова, която е прекарала целия си трудов стаж на летище Варна.

Летището днес е съвсем различно и за периода 2006 – 2017 г. в него са инвестирани над 190 милиона лева (190 115 207), като най-големите инвестиционни проекти включват новопостроения Терминал 2 и нова писта за излитане и кацане. От 2006 г. летище Варна е отдадено на концесия на германо-българския консорциум „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, който продължава с мащабните инвестиции. За следващата година планираните проекти включват подобрения в хангара за ремонт на въздухоплавателни средства, рехабилитация на перона, ремонт на сградата за кетъринг и разширение на бизнес салона.

„Нашата цел е летището да отразява красотата на региона “, каза Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на фирмата концесионер. „Много сме горди с новия терминал, който отговаря на европейските и световни стандарти за отлично обслужване – и с облика на летището, което става все по-цветно и гостоприемно.“

 Очаква се за първи път тази година летище Варна да посрещне двумилионния си пътник и да продължи да увеличава трафика си. „И занапред ще продължаваме да работим за развитието на летището и региона. Варна е важен транспортен център и портал към българското Черноморие. Да не говорим, че градът е люлка на българската гражданската авиация – не случайно първият опит с аеродинамичен уред е направен във Варна през 1884 г. и първото авиационно списание излиза тук през 1912 г.“, добави Улрих Хеппе.

Да отпразнува рождения ден на варненското летище и да почете ветераните като г-жа Виржиния Лазарова, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ се готви за юбилейно празненство. Очакват се много гости, награди и изненади.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен