Божидар Лукарски няма да се кандидатира за председател на СДС

Политика

12-05-2018, 14:19

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

СДС избират нов лидер на 7 юли

Провежда се Национален съвет на СДС в София

Емил Кабаиванов иска да е зам.-председател на сините

Изненадващо за съпартийците си Божидар Лукарски обяви, че няма да се кандидатира за председател на СДС. „Допуснах много грешки”, подчерта той.  Сините ще изберат новия си лидер на 7 юли.

Емил Кабаиванов също обяви, че няма да се кандидатира за този пост, а за заместник-председател на партията и сподели, че очаква новият председател на партията да има сърце „на СДС-ар”.

Решението да се избере ново ръководство на сините беше взето на фона на исканията на редица структури на СДС по места за оставка на председателя Божидар Лукарски и заплахи, че опозицията в партията може да проведе свое алтернативно заседание в Пловдив.

Под предлог, че не са платили членския си внос в срок, и днес 7 от тези организации, в т.ч. от Хасково, Смолян и Кърджали не бяха допуснати да гласуват. Председателят на организацията на СДС в Хасково обвини Божидар Лукарски, че взима еднолични решения, а Емил Кабаиванов, който е и кмет на Карлово, подчерта, че единоначалието никога не е било принцип на ръководствата на СДС до момента. Той сподели, че и днес Божидар Лукарски не е подал оставка, каквото е било очакването на опозицията в партията.

Преди 2 седмици искането за оставка на лидера беше съпроводено с батални сцени, след като крилото около него обвини вътрешната опозиция, че изпълнява чужд план за разрушаването на СДС. Критиците на Лукарски пък го обвиниха за лансираната позиция, че политическата партия трябва да търси съвместни действия с управляващите националисти.