Пострадала при падане на заледен тротоар съди Община Добрич

Инцидентът е станал на 2 февруари

Окръжен съд-Добрич потвърди решение, с което община Добрич е била осъдена да плати обезщетение от 12000 лв. на добричлийка, пострадала при падане на заледен тротоар. На първа съдебна инстанция Районен съд - Добрич е постановил местната управа да плати на жената 1515.83 лева за направените от нея разходи за лечение и сумата от 10484.17лв. за причинените й неимуществени вреди - претърпените болки и страдания.

         Инцидентът е станал на 2 февруари миналата година на силно заледен и непочистен тротоар по улица „Кирил и Методий” в Добрич. След падането пострадалата била откарана в Центъра за спешна медицинска помощ, където се установило счупване на бедрена шийка и на дясна лъчева кост. Периодът по възстановяването й продължил шест месеца, през които пострадалата е търпяла болки, ограничения и дискомфорт, които и понастоящем не са изчезнали напълно.

  Постановеното от Районния съд решение е обжалвано от община Добрич с искане да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно.

След преценка на материалите по делото и становищата на страните Окръжният съд обаче прецени, че Общината не е изпълнила законовото си задължение да поддържа и почиства тротоарите в града и на това основание правилно на първа съдебна инстанция е била осъдена да плати обезщетение на пострадалата жена. Съдът отчита факта, че задължението за почистване и обезопасяване на улиците е било на фирмата, с която община Добрич е имала договор за зимно поддържане на града, но коментира, че възложеното очевидно не е било изпълнено, поне що се отнася до района на инцидента, който е бил заледен и хлъзгав.      В случая са налице вреди, причинени по повод изпълнение на работа, възложена от Общината, посочва съдебният състав. Определеният размер на обезщетението съответства на справедливостта с оглед претърпяното от пострадалата, допълват в решението си магистратите.

Воден от посочените съображения Окръжен съд - Добрич потвърди изцяло първоинстанционния съдебен акт.

  Решението на Окръжния съд подлежи на касационно обжалване.