Олимпийски и световни шампиони на Световното първенство по гребане в Пловдив

61 от най-титулуваните гребци на планетата вече потвърдиха, че идват в България

Най-добрите гребци в света вече дадоха заявка за участие в Световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив от 8 до 16 септември тази година.
“Спортната логика е точно такава - първи заявяват своето участие най-силните гребци и лодки. Скоро очакваме заявките и на други състезатели, които започват да покриват изискванията на своите национални федерации за участие на световното първенство в Пловдив. Точният брой на всички участници на първенството и броят на лодките обикновено стават ясни през месец август”, коментира Иван Попов - председател на организационния комитет по гребане.
Дотук сигурно участие са заявили 61 гребци – световни, европейски и олимпийски шампиони от 16 страни, като заявките от Европа са 13. С най-силните си гребци ще бъдат също флотилиите на Нова Зеландия, Австралия и ЮАР. Очакват се в най-скоро време да потвърдят участие най-добрите гребци на  световни сили в гребния спорт като САЩ, Русия и някои азиатски страни.
Сред елита от 61 гребци, които досега са подали заявка за участие на Световното първенство в Пловдив, се открояват няколко състезатели.
Ондрей Синек е петкратен световен шампион на скиф, носител на сребърен медал от Олимпийските игри през 2008 година и бронз през 2012 година, петкратен европейски шампион, като първата му титла е с чешката мъжка осморка.
Олаф Туфте (Норвегия) е двукратен олимпийски и двукратен световен шампион в мъжкия скиф, носител на сребърен и бронзов олимпийски медали в двойката скул.
Олимпийският шампион от 2016 година в леката двойка скул Жереми Азу също пристига в Пловдив. Той е двукратен световен и четирикратен европейски шампион на скиф (лека категория) и двойка скул.
Братята Валентин и Марин Синкович от Хърватска са олимпийски шампиони в мъжката двойка скул през 2016 година и олимпийски вицешампиони на четворка скул от 2012 година. Те за първи път в света постигнаха резултат на двойка скул под 6:00 минути (5:59) и това е сегашният световен рекорд. Двамата 4 световни титли в двойка скул и четворка скул, както и 2 европейски титли на двойка скул. Най-интересно обаче е второто им място на европейското първенство през миналата 2017 година, когато те извоюваха медала си на двойка без кърмчия, т.е. в другия стил на гребането.
Състезателите от мъжката четворка без рулеви на Великобритания, която в Пловдив ще бъде в състав Матю Роситер, Мохамед Сбихи, Матю Тарант и Уилям Сач имат олимпийски титли от 2008, 2012 и 2016 г. и златни медали от световни и европейски първенства през 2014 и 2016
Четворката скул на Германия в състав Филип Венде, Лориц Шоф, Карл Шулце и Ханс Грюне пък са актуални шампиони от последните две Олимпийски игри.
В Пловдив пристигат и редица актуални световни шампиони от 2017 г.
Както е известно, на Световното първенство ще участва и една от най-големите съпернички на нашата Румяна Нейкова – Екатерина Карстен (Блрс), която по време на шампионата ще е на 46 години.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"