Празника на хляба на 19 май!

Мисия Добрич

18-05-2018, 13:21

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хлябът в България е с добро качество, установи БАБХ

Организиран от община Добрич

Празник на хляба организира Община Добрич на 19 май. Мотото е „Хлябът, който ни свързва“ и добричлии и гостите на града ще могат да се потопят в магията за приготвяна на хляба през Средновековието, Възраждането и до наши дни. Средновековието ще бъде представено от едро натрошените зърна в твърдия комат, до пресетия през девет сита обреден кравай, огнището и пещта, трапезата на богат тракиец и римски воин с ритуалните угощения и средствата за приготвяне на хляба - хромел и оджак.

На фестивала на централния градски площад ще отворят врати интерактивни работилници, които ще проследят пътя на хляба през епохите - от замесването на едронатрошени житни зърна от праисторическия човек до приготвянето през девет сита на обреден кравай за добруджанска сватба през Възраждането, поясни културологът от Регионалния исторически музей Надежда Иванова. Посетителите ще могат да си направят снимка със сърп и стомна, да пробват да подредят антична мозайка с кус-кус и макарони, да изваят от тесто пластична украса за хляб.

Организаторите на празника на хляба в Добрич са подготвили още музеен куест-тур, при който на специално отпечатана карта ще присъстват артефакти, свързани с основната тема на събитието. Под всеки от тях желаещите да участват ще трябва да напишат името му, епохата, от която датира и предназначението. След това трябва да посетят експозициите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия на Добрич, които са основни партньори в уникалния проект, който e реализиран с финансовата подкрепата на „Културна програма за Българското председателство  на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“. За всички желаещи да участват в ритуалното замесване на хляба  е предвиден и флашмоб „Заедно да замесим“. Празникът ще завърши с музикално-танцов спектакъл „Приказка за хляба“. 

Нека бъдем заедно и да възпитаме децата си, че хлябът винаги е осмислял човешкото битие, събирал е хората и е бил символ на добруването и на вечността, а земята на хляба у нас е Добруджа.