Първа успешна академична учебна година на Технически колеж–Казанлък

Животът

22-05-2018, 15:46

Снимка:

Община Казанлък

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Казанлък отбелязва 115-и Празници на розата и 100 години лютиерство

Градът стана още по-притегателно място за младите

Истински празник отбелязаха днес преподаватели и студенти, академичната общност и бизнесът на Казанлък по случай една година от откриването на Технически колеж – град Казанлък към Технически университет – София и успешното завършване на първата академична година.

Усилията на Кмета на Община Казанлък и нейният екип, на компетентния академичен състав на ТУ – София и предприемчивите да превърнат Казанлък в притегателно място за младите и мотивирани хора се увенчаха с успех и с радост се поздравиха за постигнатото за една година.

Гостите поздрави първи проф. дтн инж. Георги Михов – ректор на Технически университет – София. Той благодари за стореното в Казанлък и увери, че „империята на техническото образование е тук, в Казанлък, с цялата си отговорност към града, индустрията и хората“. Проф.Михов изрази надежда, че учебното заведение ще докаже своето величие в 70-годишната история на Технически университет – София и ще се превърне в едно от най-успешните му звена.

„Днес, на 22-ри май Казанлък има не само желанието, но потенциала и е академичен град.“, заяви Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. „Държавата и бизнесът си стиснаха здраво ръцете за едно родолюбиво дело, така, както е било в миналото.“, припомни Стоянова и се обърна с благодарност, към всички, спомогнали за осъществената цел. „Убедена съм, че Технически колеж – Казанлък ще се развива като специалности и ще се разширява.“, каза тя и пожела догодина двойно повече кандидат-студенти и се обърна към настоящите: „Нека 24-ти май ви създава увереност, че живеете не само на красиво, но и на проспериращо място!“.

Проф. д-р инж. Ивайло Ганев – директор на Технически колеж – Казанлък определи разкрития Технически колеж като учебно заведение „със стратегическо значение за висшето техническо образование в цяла България“ и отбеляза въведения нов подход на обучение, пряко свързанос икономиката. Проф. Ганев обяви старта на новата кандидат-студентска кампания, която ще продължи до последната сряда на месец август с тест по математика. „Технически колеж – Казанлък“ очаква новите студенти!“, прикани директорът на колежа.

„Преклонение пред професионализма и усилията на всички, които полагат грижи за българското образование“ изрази Гласът на студентите Красимира Колева от името на всички свои колеги.

Представителите на водещите фирми в местния бизнес отбелязаха, че Казанлък е №1 по брой работещи в машиностроенето на 1000 души население и изразиха гордост и щастие от откриването на Техническия колеж в града. Те обединяват усилия за набиране на средства за ремонт на сградата на колежа, която ще се нуждае от не повече от 200 000лв. с ДДС за подпомагане на ремонтните дейности, останалото финансиране ще поеме самият колеж. Ръководителите на най-големите компании в сферата на машиностроенето в региона бяха категорични, че учебното заведение е една от най-важните инвестиции „в бъдещето на нашите деца, на техните деца, защото знаещата нация ще има пари“.  

Технически университет - София е първият и най-големият, подпомогнал създаването на повечето от висшите технически училища у нас, с най-високата акредитационна оценка от всички висши училища в България, който задава образователните стандарти и въвежда националните приоритети за развитие на образованието и науката.

Високото равнище на компетентност, ангажираност и мотивираност на академичния състав на Технически университет - София, стремежът да се подобрява практическата приложимост на обучението и административното обслужване на учебния процес, повишените изисквания към студентите и докторантите станаха причина Община Казанлък да предприеме всички стъпки за разкриване на колеж с така необходимите за бизнеса специалности в сферата на машиностроенето. На 23 октомври 2017 г. бе поставено началото на обучение, ориентирано към изискванията на работодателите. Този ден бе исторически за града, тъй като се сбъдна една мечта на поколения казанлъчани.

Тържеството започна с химна на Република България и на академичната общност, които всички присъстващи уважиха на крака.

Доброто настроение повишиха танцовите двойки от Клуб по спортни танци „Роза“ при ОДК „Свeти. Иван Рилски“ и изпълненията на Нелина Георгиева.

В навечерието на най-хубавия български празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май към студентите бяха отправени пожелания да носят тревожния дух на възрожденците и съвременници за мястото и ролята на българската култура у нас, в Европа и света. Никога да не избират лесния път и да търсят предизвикателствата!