Порожанов иска Закон за розата и лавандулата

Лавандулата е следващата бомба със закъснител

Регистрираните розопроизводители ще получат държавна помощ. Това стана ясно от думите на ресорния министър Румен Порожанов на заседание на земеделската комисия в Народното събрание.

Себестойността на розовия цвят пада. МЗГ прави анализ и след края на кампанията ще има помощ "де минимис" на декар за производителите. "Ще бъде подкрепен доходът на розопроизводителите. Ще се подпомагат регистрираните производители", обеща Порожанов, като обясни, че регистрацията е пожелателна.

По думите му много неща в бранша трябва да бъдат регулирани. В момента има дисбаланс между площите и капацитета за обработка, заяви министърът. Сега те търпят загуби заради изхвърляне на стока. Оказва се, че Афганистан ни е конкурент при производство на розово масло. Турция и Иран също произвеждат розово масло. Все още държим едно от най-високо качество розово масло.

Според министър Порожанов е нужен специален закон, като трябва се реши дали този закон да е за розата или за розата и маслата.

Лавандулата е следващата бомба със закъснител, предупреди земеделският министър. Изключително много са увеличени площите, където е насадена лавандула. Житницата на България се е превърнала в меката на лавандулата, отчете Порожанов.

Иначе до пиковата обстановка с розовия цвят се е стигнало заради големия добив.

Омбудсманът Мая Манолова благодари за бързата реакция на министъра. Самата тя е била сезирана за проблема от розопроизводителите. В момента има свръхпроизводство от дестилериите, стана ясно от думите й. След заплахите й в Сопотско изкупната цена се е повишила.

По 30 стотинки на декар ще е държавната помощ по "де минимис". Това е около 5 милиона лева, както е изчислила омбудсманът. У нас има 40 000 декара рози. Манолова иска държавната помощ да е поне 15 милиона лева.

Крайно време е розопроизводителите да се сдружат, според Мая Манолова. Общественият защитник ще се обърне и към КЗК за проверка има ли картел в бранша. Липсата на конкуренция убива бранша, отсече Мая Манолова. Омбудсманът подкрепя идеята за специален Закон за розата.