Във Варна започна изграждането на модерен крематориум

В него ще бъдат инвестирани на първо време 2,5 млн. евро

Първа копка на модерен Крематориум с колумбариен парк бе направен днес. Съоръжението е разположено в съседство на „Западен гробищен парк“ – Тополи. Строителството на обекта ще приключи до края на годината и след изпитателен период на техниката ще бъде пуснат през февруари или март 2019 г. В него ще бъдат вложени 2,5 млн. евро, съобщи мениджърът на Крематориума Иван Иванов. В следващите години предвиждаме изграждането и на втора линия(пещ), като инвестицията ще достигне 3,5 млн. – 4 млн.евро, уточни той. 

Крематориумът с разгъната застроена площ от 1200 кв.м  ще бъде изграден върху терен от около 8 450 кв.м. в съседство със „Западен гробищен парк“ - Тополи. Техническото съоръжение, което ще бъде монтирано, е на немска фирма, която е най-големият производител на такава техника в Европа. Към крематориума ще има изграден и колумбариен парк, а част от колумбарийните стени ще са оформени като могили, съобщава chernomore.bg.
Сградното съоръжение ще има едноетажна административна част със зала за провеждане на траурни церемонии, както и работна част с голямо хладилно помещение и работно хале на две нива, където ще бъде монтирана техниката за извършване на самия процес на кремация, която е надлежно сертифицирана и отговоря на изискванията на европейските норми за отделяни вредни емисии.
В момента действащ крематориум има само в София. Проучванията са показали, че при изграждане на подобно съоръжение кремациите се увеличават с 30 – 40%. Според законите в България хората могат да разпръснат праха на починалия близък на любимо за него място или да обособят кът с урната му у дома, полагането в гроб не е задължително, обясни Кирил Стоянов, управител на „Крематориум Инвест“.