СОС: Хаосът, сътворен от екипа на район Младост се задълбочава

Мисия София

30-05-2018, 16:58

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отстраниха Десислава Иванчева от поста кмет на „Младост“

Утре Общинският съвет трябва да избере някой от заместник-кметовете на "Младост" за временно изпълняващ длъжността кмет

Хаосът, сътворен от кметския екип в район "Младост" не само продължава, но се задълбочава. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред журналисти във връзка със случая „Младост“, предаде Агенция „Фокус“.

"Ситуацията е тревожна. Тотален безпорядък, сътворен след каскада от административни актове, които се създавани на най-вероятни места и по най-невероятни пътища стигат до кметството в район „Младост“. Тъкмо, за да си изясним тази ситуация и да видим как Общинският съвет може да влезе в ролята си, за да предотврати административния вакум и безпорядъка в района и да продължат да се реализират проектите, най-вече общинските на територията на „Младост“, инициирах днес един разширен правен съвет, на който присъстваха всички членове на председателския съвет, различни общински съветници, представители на администрацията на Столична община, на Министерство на правосъдието, на Министерство на труда и социалната политика, на Инспекцията по труда, на НСОРБ. Имаше и водещи специалисти по административно и трудово право“, каза Герджиков.

По думите му съветът е продължил дълго време и е имало задълбочена дискусия и разглеждане на целия документооборот.

"Утре Общинският съвет трябва да избере някой от заместник-кметовете на "Младост" за временно изпълняващ длъжността кмет на района, но още нямаме списък на всичките", обясни той.

„Според закона Общинските съвети имат право да избират сред действащите заместник-кметове. Тук отново се връщаме в хаоса, с който започнах, защото ние нямахме към този момент пълната информация какви действия са предприети и кои кметове наистина легално към момента са заместници“, каза Герджиков.

По думите му Столичният общински съвет трябва да се намеси. Той уточни, че досегашният временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост“ Владимир Клисуров е назначил със заповед Петър Кърджилов, който е пиар на района за заместник-кмет. Според Герджиков тази заповед има своите недостатъци, но така или иначе изразява волята на Клисуров. „Както вие знаете, че г-жа Иванчева е посочила неведнъж г-н Кърджилов за заместник-кмет и за претендент, човекът, който те смятат, че трябва да бъде титуляр и да изпълнява функцията за временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“, каза председателят на СОС.

Той поясни, че по време на правния съвет е помолил двамата присъстващи представители на района Кърждилов и Клисуров до края на работния ден да му изпратят списък с действащите заместник-кметове в район „Младост“, легитимно назначени заедно с документите. „Очаквам до 17.30 ч., когато успеят, да получа този списък, след което ще предложа на Общинският съвет от този списък да бъде избран временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“, каза Герджиков.

По думите му хаосът в районната администрация е невъобразим. „Нямам представа дали е сътворен само и единствено от некомпетентност или има някаква друга цел. Подобно нещо хората, които присъстваха на правния съвет, казаха, че не са виждали. Това наистина е прецедент в административното право и в местното самоуправление в България“, каза председателят на СОС.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен