Нов общински съветник положи клетва в Стара Загора

Петко Петков зае мястото на Радослав Танев

Клетва за работа в името на Република България, Конституцията и законите, както и интересите на гражданите от Община Стара Загора, положи като общински съветник днес  Петко Петков. Той зае мястото на Радослав Танев, който вече е част от Управителния съвет на Инустриална зона „Загоре“.

Общо 93 предложения бяха разгледани по време на редовното заседание на Общинския съвет през месец май. С мнозинство бе приет отчетът за касово изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Стара Загора за 2017 година. Над 117 млн. лв. бе той през изминалата година, подчерта Диян Димитров, председател на ПК по финанси и бюджет.  „През 2017 година общината е достигнала изпълнение на плана за приходи за държавни делегирани дейности от 100.72 %, а на плана за приходи за местни дейности от 102.59 %. Стойността на събраните местни данъци бележи 2.8% ръст, в сравнение с предходната година. През годината са събрани 596 180 лева повече от годишния разчет на приходите от данъци в общинския бюджет, в т. ч. от окончателен годишен данък, от данък върху недвижимите имоти, от данък върху превозните средства, от данък при придобиване на имущество по дарения и възмезден начин и от туристически данък. Постъпленията от неданъчни приходи  за отчетния период са с 474 385  лева повече, в сравнение с планираните разчети“, допълни още Димитров. Отчетени са повече приходи и от такса битови отпадъци, за откупуване на гробни места, за технически услуги и от такси за ползване на лагери и други по социалния отдих.

С 39 гласа „За“ бе прието предложението на Временната комисия, която работи почти година, по промяна на турско-арабските имена на населени места и местности на територията на общината. Над 800 топоними ще получат български еквивалент.

Съветниците приеха и Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Стара Загора, засягаща правото да се издават разрешителни за водовземане от находище „Старозагорски минерални бани“, при условията и по реда на Закона за водите и Наредба № 1 от 2007 год. Допълнението на Наредбата е свързано пряко с определяне и на такси за разглеждане на заявление за издаване/изменение или продължаване на срока на разрешителни за водовземане от минерални води и такси за водовземане.

С още 3 месеца бе удължен срокът на работа на Временната комисия, която прави проверка на документите на всички наематели, настанени в общински жилища. През това време ще бъде изготвено и предложение за прецизиране на Наредбата, по която се отдават те.

Общинският съвет взе решение за заместване в дълг на  Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ към бившите собственици на реституираната част на сградата на гимназията, във връзка със споразумение за обезщетение от 2016 година.