Областният управител поздрави участниците в областното състезание „Млад огнеборец“

Добруджанци

01-06-2018, 17:16

Снимка:

Областна управа Добрич

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

XIX-те Областни състезания “Млад огнеборец” ще се проведат в Албена

На проявата присъстваха младежи от Естония и Германия

В рамките на 19-ата надпревара бе проведена среща по проект по програма Еразъм +, изпълняван в партньорство от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Естонската спасителна служба и Пожарната служба за младежи на Зул, Германия.

Областният управител Красимир Кирилов бе специален гост за откриването на 19-ата областна надпревара на младите противопожарни отряди „Млад огнеборец“. Той приветства достигналите отбори до областния кръг и подчерта, че наученото е изключително ценно, защото с придобитите знания и умения в реалния живот могат да спасят човешки живот. Кирилов поздрави състезателите с Празника на детето, като пожела спортсменска надпревара, в която победата да бъде извоювана от най-достойния.

Гости на откриването на състезанието бяха Ася Кръчмарова – секретар на Община град Добрич, и Юлиян Грънчаров от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, който е и сред основоположниците на възвръщането на пожароприложния спорт в българските училища.

Г-н Григоров също отправи приветствие към състезателите и ги поздрави за 1 юни. В 19-ото областно състезание гости бяха представителни отбори на Германия и Естония, които заедно със своите 230 връстници от област Добрич получиха празничен подарък в рамките на проект DISBEG, финансиран по европейската програма Еразъм +. Партньори по него са ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Естонската спасителна служба и Пожарната служба за младежи на Зул, Германия.

Основната цел на проекта е разработване на съвместни учебни материали, които да обединяват добрите практики за обучение на деца и младежи в трите държави. В рамките на проведените срещи е създаден наръчник за робата с подрастващи, както и специален сборник с двадесет пожарникарски игри. Участващите в проекта пожарникари са разработили и специални настолни игри, с които по-лесно децата да научат основните правила за безопасност. Създадените интелектуални продукти ще бъдат разпространени сред служителите на пожарните служби, работещи с деца и младежи. Всички материали ще бъдат достъпни безплатно на сайтът на DISBEG.

Проектът „Разработване и въвеждане на единна система за обучение на ръководители, работещи с деца и младежи, от пожарните служби в Република България, Република Естония и Федерална Република Германия” – DISBEG стартира през месец септември 2015 г., информират от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Одобреният размер на финансовата подкрепа за реализацията му е 264 901,00 евро, като неговата продължителност е 36 месеца. През декември месец 2016 година ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получи отличие за качествено цялостно изпълнение на този проект, в който си партнира с Естонската спасителна служба и пожарната служба за младежи на гр. Зул, Германия.