Депутатите обсъждат АЕЦ "Белене"

Очаква се да гласуват отпадане на мораториума за проекта

Народните представители започнаха дебатите за отмяна на решение за спиране на изграждането на АЕЦ "Белене". Както и друго възможно решение - за търсене на възможност за изграждане на електроцентрала, заедно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. В залата присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петрова. Вчера депутатите в енергийната комисия приеха предложението на ГЕРБ за възобновяване на АЕЦ „Белене“.

Данаил Кирилов от ГЕРБ поясни, че мандатът, който предлагат да се даде на правителството, е да се осъществят преговори и да се установи този проект жив ли е, има ли интерес към него. 

Депутатът от БСП Иван Генов заяви по време на дебатите, че най-сигурният положителен сигнал за инвеститорите би бил правителството и парламентът да са на едно мнение. 

„Заявявам категоричната ни подкрепа за развитието на ядрената енергетика и за реализацията на АЕЦ „Белене“, каза от трибуната зам.-председателят на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов. 

Веселин Марешки от Воля подчерта, че проекта за АЕЦ "Белене" е приоритет. "Ние с чиста съвест ще го подкрепим. Ние сме най-много за АЕЦ "Белене"", категоричен бе лидерът на ВОЛЯ.

От ДПС обаче поискаха премиерът да отиде в НС за дебата.

„Всички изказвания не бяха по същество. Нито в доклада на министър Петкова нито в решенията има да се даде разрешение за строителство на АЕЦ Белене. Ако имаше такова нещо днес щеше тук да бъде премиерът, щеше да бъде като човека, който отговорно взима решения за строителство в енергетиката. Не го виждаме“, заяви депутатът от движението Рамадан Аталай.