Крусев: Все повече хора използват нощния градски транспорт

Мисия София

08-06-2018, 15:20

Снимка:

facebook/ 100лица за столицата

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Крусев: Изпълняваме програма за ремонт на тротоари и квартални улици във всички райони

Крайният срок за строителните дейности на улица „Граф Игнатиев” е началото на октомври

В петък срещу събота около 1000 пътници са ползвали нощния градски транспорт. Това каза в поредното издание на „100лица за столицата” със Стефан Марков, Заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев.

"Натоварването на превозните средства през седмицата е различно, но като цяло системата се държи все по-добре и гражданите започват да ползват тази нова услуга, която Столична община предлага от съвсем скоро. Девет месеца е експерименталния период в който ще се движат автобусите, така че хората да свикнат да ги ползват. Системата е отворена към корекции, за да се напасне към транспортните нужди на жителите на столицата", обясни зам.-кметът.

Заместник-кметът по транспорта определи инвестиционната програма на Столична община за ремонт и поддръжка на пътната инфраструктура като доста амбициозна. По думите му средствата, които ще бъдат разходвани в това направление надхвърлят 120 млн. лева. "38 млн. лева ще отидат за ремонт на вътрешнокварталните улици. За първи път средствата за текущи ремонти са толкова голяма сума", обясни Крусев.

На въпрос от Стефан Марков какво да очакваме от ремонта на ембелематичната улица „Граф Игнатиев” и кога ще приключи ремонтът ѝ, той разясни, че строителните дейности са започнали на 10 май като крайния срок за приключването им е началото на октомври. До тогава трябва да бъдат завършени всички етапи по ремонта и улицата да бъде с изцяло нов облик. Ще се подмени релсовия път по „Графа”, като ще бъдат вложени шумо и виброизолационни елементи. Книжният пазар на „Славейков” ще остане като ще бъде намален броя на масите, а зеленчуковият пазар при църквата „Св. Седмочисленици” ще се премахне.

Евгени Крусев обяви, че Столична община реализира цялостна политика за рехабилитация на основни трамвайни маршрути. "8 млн. лв. ще струва ремонтът на релсовия път, пътните платна и тротоари по улица „Каменоделска”. Обжалвания на отчуждителни процедури са наложили забавяне на ремонта, но зам.-кметът е отпимист, че стоителните дейности ще започнат до края на годината. Предстои цялостно обновяване на релсовия път по бул. „Цар Борис III”, коментира Крусев.

Заместник-кметът по транспорта информира, че „Център за градска мобилност” има нелеката задача да оцени техническите предложения на единадесетте участници явили се на конкурса. След това ще се пристъпи към избор на изпълнител, който ще има най-много две години да внедри новата електронна система за таксуване. Системата ще обедини всички видове транспорт и ще даде възможност за предлагане на нови транспортни услуги.

На въпрос как върви строителството на трети метродиаметър и какви са предизвикателствата пред този сложен инфраструктурен проект, Крусев отговори, че строителните дейности се изпълняват по график, като до месец ще бъде възстановено движението по ул. „Св. Георги Софийски” при ВМА. "Продължава работата по всички 12 метростанции. Тунелопробивната машина е при Петте Кьошета и съвсем скоро се очаква да достигне до метростанцията, която се изгражда на бул. „Патриарх Евтимий”, където ще и бъде извършена профилактика, след което ще поеме към крайната си точка при театър „София”, където ще бъде разглобена. Работи се паралелно по всички метростанции, така че до края на следващата година по-голямата част от трети метродиаметър да бъде пуснат в експлоатация", каза зам.-кметът.