Местна фирма ще проектира Дом „Литературна Стара Загора“

Жури,класира на първо място с 31,80 точки проекта на „Аутлайн“ ООД

Изграждането на нагънати листи бяла хартия, на които ще може да се сяда, огледални повърхности и вертикални градини по фасадата предвижда проектът за преустройството на дом Литературна Стара Загора, който трябва да бъде готов до края на годината.

Осемчленно жури, назначено от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, класира на първо място с 31,80 точки проекта на „Аутлайн“ ООД от Стара Загора за обявения конкурс „Стара Загора – град на поетите. Благоустрояване на пространството около музей „Литературна Стара Загора“ и контактна зона“. Основен акцент в него е нагънат лист бяла хартия с размери 6/3 м, който ще бъде изпълнен от бяла мозайка или камък и огледални повърхности от неръждаема стомана, които се очаква да променят изцяло фасадата на бъдещия музей и ще дават различен поглед за всеки минувач, обясниха авторите на проекта на организираното представяне в общината днес. По думите им, използвани са метафорични похвати, които да възбудят въображението на посетителите и да предизвикват интереса на младите хора. Предвидено е още да има вертикални градини по фасадата, които ще се редуват с огледалните повърхности, в търсене на противовес на тежката сграда на бившия партиен дом. Белият лист хартия символизира творческото начало, от което започва всичко, твърдят от проектантския колектив на арх. Велимир Георгиев.

Класираният на второ място проект на „Структура Студио“ ЕООД, Стара Загора с 25,42 т. предвижда изграждането на пространство с алея на поетите, растителност и места за сядане, символизиращи наредени книги, изпълнени от шлайфан бетон и сцена за литературни четения.

Трети е проектът на старозагорската фирма „Риа Консулт“ ЕООД с обща средноаретмитична оценка –21,11 т., на четвърто място е проектът на „Новиза“ ЕООД, София с 19,97 т.

Проведеният конкурс и избраният проект получиха адмирациите на присъстващите представители на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България, изразени от арх. Петър Киряков и арх. Иван Иванов. И двамата препоръчаха проектите да бъдат представени в специализирани издания. Арх. Киряков изрази задоволството на гилдията, че изборът на изпълнители за реализираните проекти става чрез процедура на журиране. Имаме разбирането на общината, че градът трябва да се променя чрез конкурси, добави още той.

Оферти за участие в конкурса за идеен проект се подаваха от 01.12.2017 г. до 28.02.2018 г.

Председател на журито е зам.-кметът Иванка Сотирова, а сред членовете са арх. Атанас Динев от Камарата на архитектите в България, арх. Йордан Данев от Съюза на архитектите в България, скулпторът Красимир Зарков от старозагорското представителство на Съюза на българските художници, главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева, инж. Веска Узунова – директор Дирекция „Строителство и инвестиции“ в Община Стара Загора и др.

По одобрената от кмета Методика за оценка журито разгледа и оцени представените проекти. Според регламента на конкурса, класираният на първо място участник - „Аутлайн“ ООД, Стара Загора, получава награда в размер на  2 000 лв., „Структура Студио“ ЕООД, Стара Загора, е с парична награда от 1 000 лв., а за третото място „Риа Консулт“ ЕООД, Стара Загора е премиран с 500 лв.

Спечелилият конкурса проект ще бъде възложен за изпълнение, а предвиденият бюджет е 100 000 лв с ДДС. Зам.-кметът Иванка Сотирова увери, че архитектите ще имат нови възможности за изява в предстоящите конкурси за обновление на града. Желанието на общинското ръководство е да приключим до края на годината със сагата Музей „Литературна Стара Загора“, увери тя.