Вкусни гозби представят на национален фестивал в Пряпорец

Заралии

09-06-2018, 09:39

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Местна фирма ще проектира Дом „Литературна Стара Загора“

На 9 юни от 10.00 часа

Над 400 участници събира осмото издание на Националния фестивал „Българският фолклор и българските традиционни ястия“. Той ще се проведе на 9 юни от 10.00 часа в старозагорското село Пряпорец.

Организатори на фестивала са Народно читалище „Христо Ботев – 1928” с. Пряпорец, НЧ „Кирил и Методий – 2010 г.  с. Борилово и НЧ „Пробуда – 1928”с. Змейово, със съдействието на Община Стара Загора. Партньор на проявата е „Балкания – Балканска Асоциация за устойчив туризъм и култура”.

Участниците във Фестивала са от общините Стара Загора, Казанлък, Димитровград, Чирпан, Опан, Раднево, Нова Загора, Габрово, Варна, Дряново, Ветрино и други.

Много от тях  ще представят вкусни гозби характерни за техните региони. Те ще се състезават за Дипломи за уникален десерт, за уникална рецепта, за визия, за най-добра етно-визия, за автентична рецепта, за вкус. Всички участници в конкурса за уникално българско ястие ще получат грамоти за участие и предметни награди.

Колективите ще представят песни, обичаи и танци, както и индивидуални изпълнения в раздела на българския фолклор. Отличените ще бъдат наградени с дипломи и медали. Най добрият колектив ще бъде награден с диплом, медал и плакет за цялостно представяне. Ще бъдат връчени дипломи на отличени колективи и индивидуални изпълнители за най-добра етно носия, за най-малък участник,  за изпълнение на много стари песни и др. 

На Фестивала ще бъдат представени традиционни ястия като: яхния със свинско месо и сини сливи, Триеница, Бакла с кисели сливи, домашно козе сирене, бяло зеле с кокошка, питки, месеници, мекичета, боб в гърнета, домашно точени баници, млинове, такъми с ориз по габровски, локумена баница, голо зеле, кишкек, пълнена зелка, баклави, нахут със сланина, гюзлюми, варио, сладка сливова каша/ добруджанско/, питки със сирене и други вкусни и атрактивни ястия. Някои от тях са предавани от поколение на поколение и са не само стари но и забравени.

Жури с председател доц. д-р Евгения Иванова ще оценява участниците.

На обяд дует Донка и Тодор Кожухарови ще отправи поздрав към всички участници и гости на фестивала с изпълнение на тракийски песни.