Археолозите се връщат на Русокастро

Животът

10-06-2018, 10:13

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Какво показа анализът на животински кости от XIV век в Русокастро

Местната администрация е отпуснала 40 хил лева за работата в крепостта

До дни започват разкопките на крепостта Русокастро, съобщи кметът на община Камено Жельо Вардунски. Екипът отново ще бъде воден от директора на бургаския музей Милен Николов.

Местната администрация е отпуснала 40 хил лева за работата на археолозите по крепостта. „Хубавото е, че тази година и държавата отдели средства. Отпусна 30 хил лева“, обясни Вардунски.

Средствата ще са достатъчни за работата на археолозите през летните месеци, съобщава gramofona.com. В момента общината подготвя два проекта, съврзани с развитието на крепостта като архитектурна и туристическа забележителност.

Първият от тях е по линия на трансграничното сътрудничество и чрез него ще се ремонтира пътят, който води до Русокастро. Вторият проект е към оперативната програма „Региони в растеж“. Той е за реставрация и консервация на крепостта.

„Става въпрос за част от стената и портата. Надявам се на проекта за консервация, защото имаме постоянни открития и находки там и е важно те да се съхранят“, допълни още Жельо Вардунски.