Добричка област ще отбележи 100-годишнината от Първата световна война

Добруджанци

12-06-2018, 09:47

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посолството на Турция у нас подкрепя проекта за реставрация на Военно гробище

С поредица от прояви

Добричка област ще отбележи с поредица от прояви 100-годишнината от Първата световна война, за които получава финансиране от над 17 000 лева, съобщават от областната управа.
Предстои историци и музейни специалисти да представят най-новите проучвания, свързани с историческото събитие, на национална научна конференция "Добруджа в края на Първата световна война", която ще се състои наесен под научното ръководство на професор д-р Антонина Кузманова. Научните доклади ще бъдат издадени в сборник. Ще бъде преиздаден и юбилейният албум "100 години от освобождението на Добруджа по време на Първата световна война" с твърди корици в тираж 100 броя.
Предстоят ремонтите на войнишки паметници и исторически забележителности в региона. Ще бъде обновена покривната конструкция на параклиса-костница "Свети Архангел Михаил" във военното гробище-музей в Добрич, което е най-голямото в страната от времето на Първата световна война. Ще бъде ремонтирана възпоменателната плоча в село Царевец за боевете от Добричката епопея през 1916 година. В рамките на честванията ще бъде рехабилитирана и паметната плоча на лобното място на опълченеца Васил Контаров - патрон на село Василево.