Провеждат конференция за Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия

На 14 юни /четвъртък/ в курорта Албена

Международна конференция с тема „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия” ще се проведе на 14.06.18г. /четвъртък/ във ваканционно селище Албена, Фламинго Гранд Хотел§СПА, зала АРА от 09:30 часа, съобщават от комплекса.

Събитието се провежда под егидата на Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС и в памет на Изпълнителния председател на БСК, Божидар Данев. Организатори на конференцията са Българска стопанска камара, в сътрудничество с Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК).

Форумът ще бъде официално открит от Радосвет Радев – председател на УС на Албена АД и член на УС на БСК, д-р Милена Ангелова – вицепрезидент на ЕИСК, отговарящ за бюджета, и Яцек Кравчик – председател на Група 1 „Работодатели" на ЕИСК. Целта на форума е да се подчертае ролята и значението на Черноморския регион и да се свържат приоритетите на Българското и следващото Австрийско председателство на Съвета на ЕС по отношение на политиките за Дунавския и Черноморския региони.

 Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) е консултативен орган на ЕС, в който влизат представители на организации на работниците и работодателите и на други групи. Той представя становища по свързани с ЕС въпроси пред Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент, като по този начин действа като мост между вземащите решения институции на ЕС и гражданите на Съюза.

С презентации през първия ден на форума ще се включат представители на отговорните институции за прилагане на политиките, заложени в Дунавската стратегия – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Асоциацията на дунавските общини "Дунав", Министерството на външните работи на Румъния, Федерално министерство за Европа, интеграция и външни работи на Австрия, и др.

Вторият ден на форума е посветен на сътрудничеството в областта на туризма и връзката между Черноморския регион и Дунавската стратегия. Приветствие пред участниците в срещата ще направят министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Олег Петков и генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидис.

Представители на работодателски организации от България, Румъния, Гърция, членове на ЕИСК, ще дискутират възможностите за трансгранично сътрудничество и нетрадиционните форми на туризъм, устойчивото развитие на туристическата инфраструктура и селския туризъм и др. Ще бъдат представени добри практики в областта на маркетинга и популяризирането на туристически дестинации. В програмата на форума са предвидени и посещения на обекти, свързани с темата за нетрадиционните форми на туризъм, както и среща с кметовете на Балчик и Каварна.

Заключенията от срещата ще бъдат представени на Австрийското председателство с цел продължение на дейността. Препоръки към срещата отправиха Европейския комисар за регионалната политика, г-жа Крецу, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на туризма.

 

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"