Международен форум обсъжда политиките за Черноморския и Дунавския регион

В курортния комплекс "Албена"

Международен форум, който е под егидата на Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, обсъжда в курортния комплекс "Албена" значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия. Организаторите на конференцията - Българската стопанска камара в партньорство с Асоциацията на организациите на българските работодатели и Европейският икономически и социален комитет, посочват, че целта е да се свържат приоритетите на Българското и следващото Австрийско председателство на Съвета на Европейския съюз в политиките за Дунавския и Черноморския регион.
Дунавската стратегия, която започна да действа през 2011 година, е много успешна и насърчава кооперирането в различни области, заяви пред журналисти Арно Рийдел от Федералното министерство за Европа, интеграция и външни работи на Австрия, национален координатор по Дунавската стратегия. По думите му Черноморският басейн, който е извън Европейския съюз, е различен. Проблемите в зоната са свързани със сигурността,има регионални конфликти,които трябва да бъдат преодолени.Основна задача е да се постигне стабилност в района чрез сътрудничество в туризма, земеделието и други отрасли, каза Арно Рийдел.
На форума, който продължава и утре, представители на работодателски организации от България, Румъния, Гърция, на Европейския икономически и социален комитет ще дискутират възможностите за трансгранично сътрудничество и нетрадиционните форми на туризъм,устойчивото развитие на туристическата инфраструктура и селския туризъм и други. Ще бъдат представени добри практики в маркетинга и популяризирането на туристически дестинации.