​Без резултати премина срещата на протестиращите майки с Петков

По изчисления на майките и омбудсмана около 80 000 души у нас с увреждания с решение ТЕЛК над 90% имат нужда от чужда помощ

Без резултати премина срещата на протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана със социалния министър. Бисер Петков обеща, че днес ще представи финансовите параметри на Закона за личната помощ, предложен от Мая Манолова, но това според нея не се е случило, предава БНТ.

По изчисления на майките и омбудсмана около 80 000 души у нас с увреждания с решение ТЕЛК над 90% имат нужда от чужда помощ. Именно заради тях е обсъжданият законопроект за личната помощ. Майките настояват тя да се заплаща според индивидуална оценка на потребностите на всеки един човек с увреждане, а не както е досега - на калпак по техните думи. Очакванията обаче, че днес ще чуем конкретните финансови параметри на обсъждания законопроект, не се реализираха.

В понеделник ще има нова среща между протестиращите майки и социалното министерство. Във вторник законопроектът трябва да бъде обсъден от Съвета за интеграция на хората с увреждания. Междувременно палатковите лагери на няколко от места от страната остават, а майките съобщиха, че ако в началото на следващата седмица не се постигнат конкретни договорености, безсрочен палатков лагер ще се появи и в Русе.

Майки на деца с увреждания повече две седмици живеят на палаткови лагери в защита на предложените в него промени. Техните протести станаха причина министър Бисер Петков да подаде оставка. Пак по тяхно настояване той беше възстановен на длъжност, за да продължи диалогът. Законът е разработен заедно с омбудсмана Мая Манолова и юристи. Целта му е да се въведе индивидуален подход за всеки човек. Според омбудсмана подобни промени могат да се направят в рамките на бюджета. Проектът включва и грижи за хора с увреждания, които са навършили 18 години.