Започва акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Активният контрол ще продължи до края на ваканцията

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” се провежда в цялата страна от юни до края на месец август. Акцията цели ограничаване на причините и условията за настъпване на пътнотранспортни произшествия с деца през летните месеци.
Анализ на травматизма при пътни инциденти през 2017 г. в страната показва, че най-рискови по отношение едновременно на загиналите и на ранените са били месеците юли, август и юни.
Предвидено е в периода до края на юни да се проведат специализирани полицейски операции в дните, когато са планирани ученически тържества за закриване на учебната година в прогимназиалния и гимназиалния курс.
Активният контрол ще продължи до края на ваканцията, като през месеците юли и август той ще бъде насочен предимно към неправилното движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.
В хода на акцията полицейските служители ще следят за управление на мотоциклети, автомобили, трактори или други МПС от малолетни или непълнолетни лица, особено в малките населени места, и ще налагат съответните санкции на собствениците, които са ги предоставили.

Съвместно с Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”, Регионалните управления на образованието и училищните ръководства ще се набележат действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии.
Ще се провеждат инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и наркотици и контрол върху техническото състояние на автобусите. При установяване на нарушения ще се предприемат съответните законови мерки.