Не е ясно защо читалището в Шипка не е било запечатано и охранявано

Нито от общината, нито от кметството са разпоредили охрана на историческата постройка

Така и не става ясно защо читалище „Светлина” в град Шипка не е било запечатано и охранявано през годините, съобщава bTV.

Според кмета на община Казанлък Галина Стоянова сградата остава безстопанствена през 1993 г.

„Тогава настоятелството решава да освободи сградата, тъй като не може да я стопанисва. Те взимат всичко ценно със себе си и най-логично е било тя да бъде запечатан и да се осигури охрана”, казва кметът.

Въпреки това Галина Стоянова не можа да отговори на въпроса защо общината не е предприела съответните мерки за обезопасяването и охраняването на сградата.

По думите на Стоянова през 2014 г. читалищното настоятелство предлага статутът на сградата да бъде променен и тя да бъде частна собственост, за да може да се сключи договор за нейното възстановяване. Кметът заяви, че не може да отговаря за действията на предишни управници и решенията им в тази ситуация.

„Потърсили сме възможност тя да бъде ремонтирана с помощта на Фондация „Слава”, но те като са видели какво е състоянието на сградата и са се отказали”, каза Стоянова. По думите ѝ „вероятно е трябвало да се прецени” дали е нужна охрана на сградата.

Според кметството на града те са направили каквото могат, за да осигурят опазването на сградата, но не са наели охрана. „Няма как по цял ден да стоим на всички възможни входове и да пазим, те са много”, казаха служителите на кметството.

Предстои сградата да бъде обявена за паметник на културата и да се обезопаси, след което експерти ще могат да ѝ направят конструктивно обследване.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен