Седемнадесетгодишен младеж с две първи места на дрон състезанието в Пловдив

Калоян "KaloyanFPV“ Димитров е състезател на първия дрон спортен клуб у нас Дрон Екстрийм

Изгряващата звезда на българските състезания с дронове Калоян Димитров, който е едва на 17 години, спечели две първи и едно второ място на провелия се на 16 и 17 юни до Пловдив дрон маратон. Събитието събра пилоти и феновете на състезателните дронове на стадиона в с. Оризари, а организатор е българската организация за популяризиране на дроновете Drone ARENA. Състезанията се проведоха по международните правила на MultiGP - най-голямата световна организация в областта, на която Drone ARENA е партньор за България.
Калоян „KaloyanFPV“ Димитров, състезател на първия дрон спортен клуб у нас Дрон Екстрийм се класира на първо място в дисциплина Lap count (обиколки за време), следван от Антони „antonigeorgiev“ Георгиев и Никола „NIK-FPV“ Шейтанов. В дисциплина Freestyle (свободен стил) победител отново стана Калоян „KaloyanFPV“ Димитров, второто място отново беше заето от Антони „antonigeorgiev“ Георгиев, а в челната тройка се нареди и Христо „Dip4ikov“ Дипчиков. В третата дисциплина „Най-бързите трима“ Димитров отстъпи челната позиция на Златко „Old_Toxical“ Радев и се нареди на втора позиция, а трети остана Кристиан „Kelesha“ Саралиев.
Състезанието по „свободен стил“ беше първото в България в тази дисциплина. При него пилотите управляват дроновете напълно свободно и изпълняват акробатични номера, които биват оценявани, в зависимост от тяхната сложност и изпълнение. В рамките на маратона беше проведено и шоу с дрон с прикрепени димки, каквото също не е правено преди и предизвика огромен интерес.
„Увеличаващият се брой участници в дрон състезанията у нас показва, че България има бъдеще в този тепърва зараждащ се спорт. Вярвам, че до няколко години този тип събития ще се наредят сред значимите прояви в българския спортен календар“ - сподели Антон Пулийски, един от основателите на Drone ARENA.