Малоброен протест против социалната система в Стара Загора

Промяната зависи от обществото ни, не толкова от институциите, сподели протестираща

Неколцина старозагорци се включиха тази вечер в протест, организиран във фейсбук, за да изразят несъгласието си с политиката в социалната сфера. Те изказаха своята съпричастност към родителите, които от седмици  се борят за промени, които да гарантират достоен живот на техните деца с увреждания. Журналистът Велизара Цонева, инициатор на протеста, която от години активно работи по социалнозначими теми, изрази разочарованието си от системата. Тя самата дойдe в инвалидна количка.

"Възмутена съм от начина, по който чиновници, на които ние плащаме заплати по този начин реагират с децата ни, с нас, с всички. Никой не е застрахован. Аз се занимавам с тази тема от 12-13 години, нищо не се случва", заяви Цонева. 

"Промяната зависи от обществото ни, не толкова от институциите", сподели Живка Александрова. Тя също бе дошла, за да изрази своята солидарност с родители на деца в неравностойно положение. 

Протестиращата Искра Михайлова изрази мнение, че " нашите управляващи се научиха, че с подаването на една оставка приключват проблеми, които не могат да бъдат приключени толкова лесно. Няма да се откажем. И управляващите е по- добре да не свикват с тази мисъл, че с една оставка ще се решават проблемите". 

Демонстрацията в Стара Загора бе на фона на приетата днес от министър-председателя Бойко Борисов оставка на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова. Тя е поискала да се оттегли след общественото напрежение заради участието ѝ в сесия на Конференцията за правата на хората с увреждания в Ню Йорк. По-рано стана ясно, че за командировката на Димитрова и експерт от министерството в САЩ са отпуснати 16 хиляди лева, съобщава Радио Стара Загора.