Преди вота в Турция

Според някои анализатори има шанс да се стигне до балотаж

Точно ден остава до предсрочните избори в Турция. В неделя жителите на югоизточната ни съседка избират нов държавен глава и състав на парламента. Общо осем партии и шестима кандидати за държавен глава правят опит за спечелване на доверието на избирателите. Абсолютен фаворит е настоящият турски лидер Реджеп Тайип Ердоган.

„Ще го кажа пределно ясно, към момента в Общото събрание на ООН има само двама наистина опитни политици. Възможно е да има и други, но не си спомням. Това сме Путин и аз. Защото и двамата сме били както премиери, така и президенти, постигнали сме доста, но напред има още много задачи“, заяви снощи турският президент в интервю пред държавната телевизия.

Днес се провеждат последните прояви от предизборната кампания. Според някои анализатори има шансове да се стигне до балотаж, на който всички биха се обединили срещу Ердоган. Двамата опозиционни кандидати с най-сериозни шансове са представителят на най-голямата опозиционна партия Мухарем Индже и националистката Мерал Акшенер.

Това е първи вот за Турция след референдума миналата година, когато парламентарното управление на страната беше заменено с президентско. Ердоган управлява еднолично вече 16 години.