Мини Среща на върха в Брюксел заради миграцията

16 европейски лидери се събират за генерална репетиция преди Европейския съвет на 28 и 29 юни

Лидерите на 16 европейски държави се събират, за да търсят решение за мигрантската криза. Срещата ще се състои в Брюксел и представлява генерална репетиция преди предстоящия в края на следващата седмица Европейски съвет, на който засегнатите държави се надяват на излязат с готово решение.

Според първоначалния план в разговорите трябваше да участват само германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, българският премиер Бойко Борисов и държавните ръководители нa Италия, Испания, Гърция и Австрия. Впоследствие обаче форматът беше разширен заради огромният интерес и от други страни.

Българската позиция за предстоящите срещи е ясна и беше представена от българския премиер Бойко Борисов пред парламента. Той ще настоява за затваряне на външните граници на ЕС, гарантиране на сигурността на границите, изнесени центрове за бежанци извън ЕС и създаването  на центрове от закрит тип за вече влезлите в Европа до края на войната в страните им.

Изключително притисната да търси бързи решения е Меркел. Вътрешният министър и коалиционен неин партньор от ХСС Хорст Зеехофер й постави двуседмичен срок да излезе с общоевропейско решение или самият той еднолично заплаши да затвори германските граници за търсещи убежище.