Набелязаха мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете в Добричко

Заседанието бе свикано от Областния управител Кр. Кирилов на основание заповед на изпълнителния директор на БАБХ

Днес, областният управител Красимир Кирилов свика заседание на Областната епизоотична комисия. Целта бе да се запознаят членовете на комисията с разпространението на болестта африканска чума по свинете и да бъдат набелязани мерки, срещу нейното разпространение на територията на област Добрич.

Д-р Анелия Андонова – директор на ОДБХ Добрич, запозна членовете на комисията със заповедта на изпълнителния директор на БАБХ, а д-р Борислав Каменов – началник отдел „Здравеопазване на животните“ в дирекцията представи признаците на болестта. Типични прояви на африканска чума по свинете са посиняване на ушите на животното, диария с кръвоизливи и заемане на типична стойка от прасетата – т. нар. „кучешка“, седнали на задните си крака, сподели д-р Каменов. Той заяви, че преди всеки ловен сезон за дива свиня, се правят срещи с председатели на ловни дружинки, на които ловците биват запознати с признаците на чума – класическа и африканска, по дивите свине, както и се разяснява какви точно проби трябва ловците да предоставят за изследване в лаборатория в София, добави още той. През 2017 г. ОДБХ е изпратила общо 312 проби от диви прасета, отстреляни в област Добрич и няма положителни резултати, посочи д-р Каменов. Той и д-р Андонова акцентираха върху високата опасност от разпространение на заразното заболяване на територията на област Добрич и страната, тъй като има регистрирани 15 огнища в окръг Тулча на 120 км от границата ни. Разпространението на африканската чума, за която няма ваксина и лечение, става чрез битови отпадъци, изхранване на животните с кухненски отпадъци и чрез дивите животни, които имат както движение през границата и влизат от Румъния, така и вътрешно движение, добавиха лекарите.

Областният управител Красимир Кирилов предложи мерки, които да се вземат с цел неразпространение на болестта на територията на област Добрич, а именно:

-      В срок до 28 юни 2018 г. да се проведат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат предприети действия, съгласно заповедта на директора на БАБХ;

-      Осемте общински администрации да вземат решения за определяне на терени, отредени за загробване на умрели животни;

-      Общините да предприемат действия за извършване на дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи с цел недопускане разпространението на заразата чрез кърлежи, комари и други насекоми. Предложено бе още въвеждането приоритетно на контрол на МПС за превоз на животни без документи, забрана за въвеждане на територията на област Добрич от държави членки на ЕС и от трети страни на свинско месо и суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо, предназначени за лична консумация. Общинските администрации в срок до 04.07.2018 г. трябва да уведомят за предприетите действия и мерки Областната епизоотична комисия. Предложените от Кирилов мерки бяха одобрени от членовете на Областната епизоотична комисия.

На територията на област Добрич има няколко големи свиневъдни ферми, информира д-р Каменов. Най-голяма е фермата в село Козлодуйци, община Добричка, където се отглеждат 45 хил. броя свине, в село Дъбовик, община Генерал Тошево – 12 хил. прасета за угояване, село Къпиново, община Генерал Тошево – две ферми за свине майки, всяка с по 720 броя животни и в съседство се намира още една ферма за отглеждане на малки прасенца с 6 хил. броя животни. Освен големите обекти има и няколко ферми с по-малък брой животни – две ферми в село Ловчанци, община Добричка с 1240 броя животни и един обект в село Карапелит, община Добричка с капацитет 900 прасета.