Областният управител организира обществено обсъждане на Проект на Концепция на Закона за социалните услуги

На 29 юни, от 10.00 часа в зала „Европа“ в Областна администрация

Областният управител Красимир Кирилов отправи до общините, директорите на дирекции „Социално подпомагане“, представители на неправителствени организации на хора с увреждания, началника на Регионално управление по образование, синдикатите и други заинтересовани представители на изпълнителната власт и неправителствения сектор покана за обществено обсъждане на Проект на Концепция на Закона за социалните услуги. То ще се проведе на 29.06.2018 г. от 10.00 часа в зала „Европа“ в Областна администрация Добрич.

Покана е във връзка с постъпило писмо с изх. № 06-162/19.06.2018 г. на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). В него се посочва, че разработването на Закон за социалните услуги е един от основните приоритети в социалната сфера. Нормативният акт ще уреди специфичните обществени отношения, свързани с предоставянето, ползването, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на социалните услуги.

От МТСП посочват, че, съгласно концепцията, новата правна регламентация ще бъде развита в контекста на три основни цели: достъпност на социалните услуги, качество и ефективност на социалните услуги и интегрираност на подкрепата. Проектът на Концепция за Закон за социалните услуги е публикуван за обществено обсъждане на Правителствения портал за обществени консултации на Министерски съвет и на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика:

  • Целта на обсъждането е всички предложения, мнения и становища да бъдат обсъдени от създадената от министъра на труда и социалната политика работна група за разработване на закона.