Предприемат мерки за недопускане на заболяването „Африканска чума по свинете”

Областният управител на Русе осъществи контакт с префекта на окръг Гюргево г-жа Нина Кришу

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров осъществи контакт с префекта на окръг Гюргево г-жа Нина Кришу във връзка с предприемането на мерки за недопускане появата и разпространението на заболяването „Африканска чума по свинете” на територията на Република България.

За целта се въвежда по-строг контрол на преминаващите през контролно-пропусквателните пунктове лица и товари. Предприетите мерки включват пълна забрана за въвеждането на територията на страната от държавите-членки на Европейския съюз и трети страни на свинско месо, суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо, предназначени за лична консумация.

В случай, че подобни храни и суровини бъдат открити те ще бъдат изземвани и предавани за унищожение съгласно нормативните изисквания.

Също така от българска и румънска страна на ГКПП „Дунав мост” ще бъдат поставени предупредителни табели, с които гражданите да бъдат информирани за забраната. От другата страна на р. Дунав ще проведат и медийна кампания с която да запознаят румънските граждани с наложените ограничения.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен