След бунта в Ботевград: Кой е жертвата – ромите или полицаите

В Ботевград още със случая „Пелов” е станало ясно, че полицията е твърде малко

Сблъсъкът между роми и полицаи в Ботевград е можел да прерасне в още по-мащабно насилие с много пострадали и служителите на реда правилно в началото не са използвали оръжие и помощни средства. Това коментира в студиото на БиТВ бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

„Много е тънка работата, защото на пръв поглед законът дава право на полицаите да използват оръжие и помощни средства, когато срещу тях има тълпа, която ги замерва с камъни и се държи агресивно. На кадрите се виждат деца, много е вероятно в тълпата да е имало и жени. Законът казва, че помощни средства не могат да се използват срещу бременни жени и малки деца. Полицаите са постъпили правилно – адвокатите и БХК щяха да връхлетят отгоре им”, посочи той.

Радулов отбеляза и че в Ботевград още със случая „Пелов” е станало ясно, че полицията е твърде малко и в даден момент на работа са не повече от 12-13 служители. Затова е било извикано подкрепление, което с бройката си е респектирало ромите.

Съвсем друга е версията на лидера на партия ДРОМ Илия Илиев. Според него „има застреляна бременна жена” (твърдение, което се оспорва от МВР), а „двама или трима полицаи са си превишили правомощията” още в началото на инцидента. След това пък „50-60 човека с прожектори и автомати” влезли в един от блоковете.

„Ако моят съсед си е пуснал музиката в 11 през нощта и се обадя на 112, барети с автомати и маски ли ще дойдат? Полицията трябва да свикне, че ромите вече не са беззащитни”, обяви той, като все пак призна, че не е приемливо да се хвърлят камъни по служителите на реда.

Радулов коментира, че акцията би трябвало да е качествено филмирана с таймкод и от записите ще стане ясно дали е стреляно и ако да, при какви условия.