БСП се изпокара с медиите в НС заради свободата на словото

Говорителят на парламентарната им група Елена Йончева заяви, че не отговаряла на въпроси на „жълти медии“

Голям скандал си спретнаха в парламента журналистките Елена Йончева – понастоящем депутатка от БСП, и Ива Николова от „ПИК“. След опит на БСП да обвини ГЕРБ в цензура Нова ТВ заради предаването на Милен Цветков, последва контравъпрос от Ива Николова към „червените“ защо съдят журналиста от „Поглед.инфо“ Румен Петков за 220 000 лв.

Припомняме ви, председателката на БСП Корнелия Нинова и заместник-председателят на партията Кирил Добрев съдят „Поглед.инфо“ за „обиди“ и „кошмарни сънища“. Те са подали два отделни иска - Нинова за 120 хил. лв., а Добрев - за 100 хил.

Последваха въпроси от други репортери за политиката на самата БСП спрямо вестник „Дума“ и главната редакторка на изданието, която е в момента е в принудителен отпуск, за това че пусна снимка на Кирил Добрев, която според него не е в подходящ контекст. (Става въпрос за материал срещу НПО-то, създадено от проф. Антоанета Христова от БАН и Калина Крумова, а в дъното на изображението леко се вижда Кирил Добрев.)

Зададените въпроси допълнително взривиха депутатката Йончева и тя демонстративно отказа да отговаря на хората, които само допреди малко наричаше „колеги“. Йончева обърна гръб и отказа да отговори на Ива Николова с мотива, че работи в „жълта медия“.

Нямаше отговор и на последвалите коментари на репортерката от „ПИК“, че поведението на Йончева е наглост и че не може да претендира за журналист, след като прави „спорни“ филми и кариера, докато „спи с премиера на страната“. (Ива Николова визираше връзката на Йончева със Сергей Станишев, бивш премиер на България).

Депутатът от БСП Александър Симов все пак взе думата да обясни, че на специална среща с медиите ще отговаря на въпроси за съдебния спор на БСП с „Поглед инфо“, защото и той е работил и публикувал материали там.