Майстори на мозайката се събират в Стара Загора

Изложба на техни творби ще бъде открита на 29 юни в 17.30 часа във фоайето на Община Стара Загора

Третото национално биенале „Мозайката днес“ ще се проведе в Стара Загора от 29 юни до 2 юли т. г. Организатори на проявата са Община Стара Загора и Арт „Мозайка“.

„С организирането на Биенале и изложба повече хора могат да се докоснат до това позабравено у нас изкуство. Нека мозайката да заеме своето достойно място в изящното изкуство, да повтори историческата си функция като архитектурен елемент, като част от вътрешното и външното обзавеждане“, споделят организаторите.

Участниците в тазгодишния форум са: Антоанета Стоименова, София, Петя Мод, Велики Преслав, Николина Георгиева, Пазарджик, Милка Ботушева, Сливен, Васка Атанасова, Брацигово, Радка Маркова, Петрич, Мария Жейнова, Варна, Стойка-Тони Матева, Стара Загора, Иван Иванов, Стара Загора, Иван Монев, София, Йорданка Ружина, Пловдив, Петър Вуйошевич, Сърбия и  Снежана Вуйнов, Сърбия.

Изложба на техни творби ще бъде открита на 29 юни в 17.30 часа във фоайето на Община Стара Загора.

По традиция по време на Биеналето всички участници изработват една обща творба, която остава в Стара Загора. Тази година те ще направят мозаечно пано „Лъвица кърмеща лъвче“ по оригинала на уникална каменна плоча от ІХ-Х век, открита в района на днешна Стара Загора. Това е и основния елемент от съвременния герб на града.

Участниците във второто издание на Биеналето изработиха парадната икона за новия православен храм „Свети Игнатий Старозагорски“ в Стара Загора. А майсторите на мозайката от първото издание пано  „Щастлива зора“, което украси Международния младежки център.

Ненапразно Стара Загора е избрана за домакин на Националното биенале. Тук са  открити и съхранени антични мозайки, сред които уникалната „Дионисиево шествие“.

Идеята на организаторите е възраждане на това изкуство, възникнало в древен Вавилон. И днес мозайките са един от най-интересните продукти, предлагани за вътрешна и външна архитектура. Поради своето многообразие и сложна изработка, мозайките са предпочитан интериорен елемент – ефектното им присъствие създава различна и уникална атмосфера в което и да е помещение или сграда. Днес мозайката превръща обикновени обекти от ежедневието в произведения на изкуството, докосващи сетивата и поразяващи със забележителния си ефект и внушения.