Задържаха мъж от Каварна, издирван за изтърпяване на присъда в Полша

Той е бил осъден за това, че умишлено е нарушил правилата за движение по пътищата

Окръжен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на мъж от Каварна, издирван за изтърпяване на присъда в Полша. 31-годишният С.С. е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена на 20 юни т.г. от Окръжен съд в полския град Киелце във връзка с влязла в сила присъда, с която му е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години. В Полша мъжът е бил осъден за това, че умишлено е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е настъпило пътно-транспортно произшествие, довело до смъртта на един човек и причиняване на телесни повреди на други двама души.

Тежкият пътен инцидент е станал на 25 юли 2015 година в местността Кринки, община Броди. Българският гражданин шофирал с по-висока от разрешената скорост, предприел маневра „изпреварване“ без да има достатъчно място за това и навлязъл в лентата за насрещно движение, където последвал челен сблъсък с движеща се насреща кола.

В съдебната зала мъжът заяви, че е запознат с постановената спрямо него присъда в Полша, участвал е в делото и е имал адвокат, който го е защитавал по време на съдебния процес.

31-годишният декларира пред Окръжния съд, че не се отказва от принципа на особеността в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, според който полските власти могат да го преследват само за престъплението, посочено в Европейската заповед за арест, но не и за друго деяние. Той изрази желание да не бъде предаван в Полша, а да изтърпи у нас наложеното му наказание.

Окръжният съд прецени, че са налице основанията за вземане спрямо българския гражданин на най-тежката мярка за процесуална принуда. Мъжът е бил осъден  за престъпление, което е наказуемо и по българския Наказателен кодекс и освен това е необходимо да се обезпечи присъствието му на делото за разглеждане по същество на Европейската заповед за арест, което е насрочено за 2 юли, посочва съдът.

Определението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.