Евролидерите се събират в търсене на решение за мигрантите

Премиерът Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 28 и 29 юни в Брюксел, съобщават от правителствената информационна служба.

На форума българският премиер ще представи основните резултати от Българското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Българското председателство ще информира за степента на изпълнение на законодателните досиета от дневния ред на ЕС в контекста на четирите приоритета на председателството. Специален акцент ще бъде поставен върху връщането на Западните Балкани в Стратегическия дневен ред на ЕС, напредъка в изпълнението на инициативите по Отбранителния пакет на ЕС, финализирането на триалога по Директивата за командированите работници в сферата на услугите.

Най-важната тема, която трябва да обсъдят евролидерите е проблемът с нелегалната миграция. „Времето за решаване на мигрантския въпрос изтича“. Това предупреди председателят на ЕП Антони Таяни в обръщение след мини срещата на върха по темата в неделя, която обаче не доведе до обединение.

Българската позиция по казуса е ясна и беше представена от премиера Борисов пред Народното събрание. Той ще настоява за затваряне на външните граници на ЕС, гарантиране на сигурността на границите, изнесени центрове за бежанци извън ЕС и създаването  на центрове от закрит тип за вече влезлите в Европа до края на войната в страните им.