Първа копка на високотехнологичен завод направиха край Пловдив

Турската компания строи на площ от 92 000 кв. м.

Първа копка на високотехнологичен завод за производство на задните светлини(стопове) на „Мерцедес“ направиха днес министърът на икономиката Емил Караниколов, кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев и Ахмет Байрактар, президент на „одело Фарба Лайтинг Груп“.

Турската компания строи на площ от 92 000 кв. м., като първият завод ще е върху 23 000 кв.м. в индустриална зона „Куклен“, част от Тракия икономическа зона. На първата копка присъстваха заместник-кметовете на Община Пловдив Стефан Стоянов и Розалин Петков, заместник областният управител Димитър Керин, генералният консул на Република Турция Хюсейин Ергани и други.

„През последните години в региона на Пловдив се построиха заводи за различни видове авточасти. Мисля, че наближаваме стъпката, когато някой голям производител на автомобили ще стъпи в България. Затова ключова роля имат Министерството на икономиката и Агенцията за инвестиции“, заяви кметът Иван Тотев.

„Това е една голяма инвестиция, която е дългосрочна и мащабна, а мястото е изключително добре подбрано. С публичните инвестиции, които прави държавата след няколко години зоните между Пловдив и Асеновград ще се слеят“, допълни той и уточни, че се очаква до месец да се подпише концесията за летище „Пловдив“.

„Одело Фарба България“ ще инвестира до 2023 г. поетапно 40.6 милиона евро в 3 завода и парк за поддоставчици, а 400 човека ще намерят възможност да работят в компанията. В София в момента разработват и научно-технологичен център.

„Сигурен съм, че новият завод е сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повечето чуждестранни инвеститори.

Правителството върви в правилната посока, а именно – подобряване на бизнес средата, опростяване на административното обслужване и насърчаване на инвестициите и иновациите и подобряване на достъпа до финансиране“, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов. Той връчи сертификат за инвеститор Клас А на президента на „одело Фарба Лайтинг Груп“ Ахмет Байрактар.

По предварителни разчети серийното производство в завода ще започне през декември 2020 г. През 2023-2024 г. трябва да бъде построен вторият - завод за електроника и парк за поддоставчици са предвидени за периода 2021-2023 г.

„Одело Фарба България“ е част от Байрактарал Холдинг, в чиято структура влизат компании в областта на производство на осветление - автомобилно и общо, автомобилно представителство и лизинг, застраховане, строителство и туризъм. През 2011 г. Байрактарал Холдинг придобива немската компания „одело“.

„Одело Фарба Лайтинг Груп“ е производител на автомобилно осветление. Фирмата има 7 завода (3 в Турция, 1 в Китай, 1 в Германия, 2 в Словения). За 8 години е направила 214 милиона евро инвестиции в заводи. В компанията работят 3 581 служители, 200 са заети в Изследвания&Развитие (80 в Турция, 120 в Германия). 461 милиона евро е оборотът на „одело Фарба Лайтинг Груп“ за 2017. Основни нейни клиенти са Мерцедес – Бенц, Ауди, Рено, Фиат, Тойота, Фолксваген, БМВ, Форд.