Село Красен очарова именити художници

На 2 юли всички произведения на художниците ще бъдат изложени в НЧ “Светлина – 1941” в Ген. Тошево

Между 26-ти юни и 2-ри юли в село Красен се провежда Първи пленер по живопис “Бялата лястовица”. В рамките на една седмица осем изявени художници от цяла България се събраха на мястото, където преди малко повече от 100 години е преподавал и творил големият Йордан Йовков. Идеята на пленера е именитите майсторите да пресъздадат с четка в ръка по един великолепен и неповторим начин своите виждания за това магнетично място, изобразявайки ги на художественото платно.
В първите два дни от пленера Валентин Георгиев от Русе, Стоил Мирчев от София, Венцислав Марков и Христина Маркова от Варна, Тодор Балев от Балчик, Георги Атанасов, Божидар Тонев и Христо Константинов от Добрич обиколиха по няколко пъти всяко едно местенце в село Красен и близките околности, запечатаха най-интересните места – от старата църква, през Филиповата кръчма до някоя стара и порутена къща и започнаха да творят.
Условията за работа, разбира се, са страхотни. Художниците са настанени в уютния къмпинг на село Красен, където в ранните утрини и късните следобеди майсторите на четката и боите рисуват, а видяното оживява в картините им.
На 2-ри юли всички произведения на художниците ще бъдат изложени в НЧ “Светлина – 1941” – град Генерал Тошево, а изложбата ще остане до 21-ви юли и всеки жител на града ще може да се наслади на прекрасните творения.