Все повече българи пътуват в чужбина

Коя е най-предпочитаната дестинация?

Тази седмица Националния статистически институт публикува последното си проучване, според което българите пътуват все повече в чужбина.

По данни на НСИ пътуванията на българите зад граница са се увеличили с 12 % в сравнение със същия период през 2017 г., съобщава Нова ТВ.

Оказва се, че близо 730 000 сънародници са избрали да пътуват извън България през последния месец. Като за 34 % от нас преминаването на границите е било с цел почивка.

Като тенденция през последните години на туристическата карта се появяват нови предпочитани дестинации като Италия, Белгия, Сърбия и Испания.

 Увеличение на пътуващите в чужбина беше отчетено от НСИ още през месец април - с 10% повече от миналата година.

Като теглим чертата, въпреки новите любими места за почивка, Гърция си остава фаворит. Само през май месец 184 000 българи са избрали гръцкото слънце за своята първа лятна почивка.

Както знаете от тази година в Гърция има нова туристическа такса, която се заплаща на място.

Повишение на цените в хотелите в гръцките курорти забелязват българските туристи. Според тях офертите в хотелите в Халкидики са чувствително по-скъпи в сравнение с миналата година. В Гърция обаче са категорични – услугата, която предлагат е достъпна и с нормална цена.

Хотелът на Джули Гунарес се намира на първа линия в курорта Никити. Предлага апартаменти и стаи, а цените, според Гунарес, не са кой знае колко променени в сравнение с миналата година.

„Ние сме малък хотел и цените започват в началото на април от 30 евро за двойна стая и стигат до 120 евро за големите апартаменти във високия сезон. Цените падат отново в края на сезона и стигат отново до 30 евро за нощ“, обяснява Джули Гунарес, собственик на хотел.

Тези цени обаче, според българските туристи, са сериозни завишени. Колкото и да ровят из офертите, сънародниците ни трудно намират хотели на миналогодишните цени.

„Миналата година бяхме на почивка в Гърция – 7 нощувки за около 700 лева. Тази година пак мислехме да ходим на почивка в Гърция, но като разглеждахме обявите, ни направи впечатление, че цените са доста завишени - около 1000 лева излизат същите нощувки, които бяха миналата година“, обяснява Живка Таскова.

В джоба на българите бърка и допълнителният данък, който е въведен в гръцките курорти. Според закона в южната ни съседка всеки хотел в зависимост от категоризацията си е задължен да събира такса в размер от 50 цента до 10 евро на стая за нощ.

Гръцките хотелиери са убедени, че бурите и наводненията от последните дни няма да се отразят на туристическия сезон. Природното бедствие обаче все пак е довело до анулиране на малка част от скорошните резервации.