9 горски пожара са регистрирани от началото на годината в обхвата на СИДП

Глоба от 500 лв. грози всеки, който запали огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии

Девет горски пожара са регистрирани в обхвата на Североизточно държавно предприятие през първите шест месеца на годината. В резултат от бързата и адекватна реакция на горските стражари и огнеборците не са нанесени сериозни щети на дървесната растителност.

От СИДП призовават гражданите да пазят горите от пожари и да не подценяват правилата за безопасност. Горските стражари апелират за повишено внимание при активната селскостопанска работа през летния период. Забранено е паленето на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи, предупреждават от предприятието, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Човешката небрежност остава основен фактор за възникването на горските пожари. Това е и причината за пет от инцидентите през първото полугодие. В един от случаите е установен умишлен палеж, при който огънят обхваща площ от 1 дка в ДГС „Добрич” и изгарят 28 фиданки. Общо два са горските пожари от началото на годината в Добричко, като вторият – в ДГС „Генерал Тошево”, е предизвикан от човешка небрежност.

Небрежност е причината и за три от низовите пожари, обхванали общо 20 дка на територията на ДГС „Варна”. Други два пожара, регистрирани през април в обхвата на ДГС „Суворово”, тръгват от сухи треви, запалени от неизвестни извършители. В един ден горските стражари и пожарникарите гасят първо огнен инцидент в гората край с. Баново, община Суворово, а после и в землището на с. Калоян, община Вълчи дол. Пламъците обхващат общо 67 дка гори, но са потушени, преди да нанесат поражения на дървесната растителност, а в гасенето участва и новият специализиран автомобил, който допълни противопожарното оборудване на ДГС „Суворово”.

Бързо овладени и без щети са и регистрираните два горски пожара в Шуменска област – единият на територията на ДГС „Шумен”, а другият – в ДГС „Преслав”.

От началото на годината на телефон 112 са постъпили 121 сигнала за инциденти в горите. 28 от тях са за възникнали пожари в или близо до горски площи в обхвата на СИДП.

Глоба от 500 лв. грози всеки, който запали огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни  стопанства, напомнят още от СИДП.