Българските овце и кози с гурме качества

У нас има много скрит потенциал

Визия за овцевъдството и козевъдството в България 2018-2027 предлага евродепутатът от ПЕС Момчил Неков. Промените в сектора са големи и бързи, изтъкна той на среща с бранша. Оказа се, че сме пропуснали възможности, които сега трябва да се наваксат. Браншът има потенциала да е част от гурме сектора, акцентира Неков.

Има бъркотия в сектора, подчерта Неков. Не е ясно какво ще се случи със сектора след напускането на Великобритания на ЕС. Ще има огромен натиск, ако не договорим квоти, защото ще се дадат възможности на бранша от Австралия и Нова Зеландия.

Неков призова от Министерство на земеделието, храните и горите да са с ясна позиция в Съвета и да защитим бранша. За пример посочи Франция, която защитава интересите си. У нас също се консумира месо от Австралия и Нова Зеландия.

Това не е голямата заплаха, тя може да дойде от Франция, тъй като френската държава иска да е доминанта в сектора, по думите на евродепутатът. Момчил Неков прогнозира ситуация "по вода ходим, жадни стоим". Затова трябвало да се активизираме. За да се развива бранша трябва да има добър маркетинг.

Козите и овчи продукти са изключително полезни, по мнението на българския евродепутат. Той е недоволен, че вълната се изкупува на смешни цени - 50 стотинки за килограм. Ако тя се сертифицира като биологичен продукт, цената й ще е съвсем друга и в ЕС няма да се внася вълна от Бангладеш. Момчил Неков иска подпомагане на младите фермери с нисколихвени кредити. Нужно е да се поддържат пасищата в добро екологично състояние. Освен това браншът може да е част от гурме бизнеса. Според него има много скрит потенциал в българското козевъдство и овцевъдство.