Захариева за председателството: Най-важна е оценката, която дават българските граждани

България стои по друг начин след нашето председателство, категорична е министърката

Като най-важна оценка за българското европредседателство външният ни министър Екатерина Захариева определи тази на българските граждани. Според нея оценката на българите се разминава с тази на президента Радев. "Очевидно оценката на българските граждани се разминава с оценката на българския президент", това коментира министърът след конференция за равносметката на председателството ни, по време на която президентът разкритикува остро правителството. Според него европредседателството ни се използвало за вътрешнополитически пиар.

"Съжалявам, че в тази реч на президента като че ли единственото положително нещо, което чух за българското председателство, е че администрацията се била научила как работят институциите", коментира Екатерина Захариева. Тя припомни изключително позитивните оценки на европейските лидери за представянето ни като председател на Съвета на ЕС.

Според нея е хубаво и сами да осъзнаем какво сме направили.

"България стои по друг начин след нашето председателство. Всички реформи се движат. Времето и историята ще покажат", посочи министър Захариева.

"Досега оценката на президента беше по-скоро позитивна, очевидно в края на председателството е решил да си смени мнението. Но най-важното е оценката, която дават българските граждани и тя е изключително позитивна. Ще си направим самите ние оценките но се надявам самите ние да не подкопаваме това, което постигаме. Това е заслуга на цялата държава", категорична бе тя.