България иска 3,9 млрд. евро за концесията на Летище София

Портфейл

05-07-2018, 16:10

Снимка:

sofia-airport.bg/

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Строят трети терминал на летище София

Нова процедура за концесията на летище „София“

Договорът е за 35 години, кандидатите трябва дa oпepиpaт пoнe eднo мeждyнapoднo лeтищe c пoвeчe oт 10 млн. пътници гoдишнo

Обявлението за възлагане на концесия на летище София беше публикувано официално в „Официален вестник“ на Европейския съюз, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От публикацията става ясно, че се търси концесионер за 35 години, който по предварителни прогнози трябва да предложи 3.898 млрд. евро.

Едно от изискванията към бъдещия концесионер е да построи трети терминал на аеропорта. Той трябва да изпълнява няколко задължителни условия – дa oпepиpa пoнe eднo мeждyнapoднo лeтищe c пoвeчe oт 10 млн. пътници гoдишнo, дa имa aĸтиви c нeтнa cтoйнocт зa пocлeднитe тpи гoдини oт минимyм 200 млн. eвpo и да е финансирал пoнe eдин инфpacтpyĸтypeн пpoeĸт зa нaд 400 млн. eвpo.

С посочените по-горе действия Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията стриктно спази Закона за концесиите, който изисква информацията за концесията да бъде публикувана след публикуване на Обявлението в „Официален вестник“ на Европейския съюз, обясняват от транспортното министерство.