Микола Балтажи: Русия и Украйна обсъждат газови въпроси следващата седмица

Свят

08-07-2018, 07:08

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Украйна не приема сделката „признаване на Крим срещу изтегляне на Русия от Донбас“

Срещите ще са в двустранен и тристранен формат, съобщи украинският посланик

Следващата седмица в Брюксел продължават разговорите за доставките на руски природен газ за Украйна и транзита му през нейна територия, съобщи за „България утре“ посланика на Украйна в София Микола Балтажи.

Украйна има договор с „Газпром“ за доставки на природен газ до 2019 г. В началото на юни пък холандски съд нареди конфискация на активи на „Газпром“ заради неуредени разплащания с “Нафтогаз“. Вземането беше разпоредено след спечелено дело от украинската компания в Стокхолмския арбитражен съд за над 2.6 млрд. дол. заради спор за цените по договор от 2009 г. Руският гигант обаче отказва да ги плати.

От 3 до 4 млрд. долара годишно са транзитните такси, които „Газпром“ плаща на Украйна, коментира Микола Балтажи. Според него и тук страната му е ощетена, защото сумите са значително по-ниски от транзитните такси, които руската газова компания плаща за другите европейски трасета, които използва, за да достави „синьо гориво“ на своите клиенти.

Посланик Балтажи посочи, че въпреки споровете Украйна не е спряла транзита на руски природен газ. Нейната газопреносна мрежа обаче е ефективна при транзит от 45 млрд. куб. м на година, докато от руска страна се предлага транзит на едва 10 млрд. куб. м., което от своя страна ще превърне газопреносната мрежа на Украйна в скрап, оплака се украинският посланик.

Той смята, че вариантът Украйна да получава руски газ през България след 2019 г. е нереалистичен, защото е много скъп, а и канцлерът на германия Ангела Меркел е заявила, че газовото трасе „Северен поток 2“ ще се строи само ако се запази транзитът през Украйна.