Тръмп припомни на Европа: Плащаме 90% от бюджета на НАТО

Американският президент отново разклати Алианса с призив страните да увеличат парите си за отбрана

Доналд Тръмп продължи употребата на остър тон срещу страните от Европа. Непосредствено преди срещата на НАТО, която ще се състои утре и други ден американският президент отново припомни на държавите, че трябва да увеличат вноските си за отбрана.

„Съединените щати харчат много повече пари за НАТО от всяка друга страна. Това не е нито честно, нито приемливо. Въпреки че тези страни увеличават вноските си откакто аз съм на поста, трябва да направят повече. Германия е на 1%, САЩ сме на 4%, а  Европа ползва НАТО много повече от САЩ.

Според някои изчисления Съединените щати плащат 90% от парите за НАТО, а много страни не достигат дори задължението си от 2%. И на всичкото отгоре Европейският съюз има търговски излишък от 151$ със САЩ с големи търговски бариери за американски стоки. НЕ!“,  написа в Туитър американският държавен глава.

Без съмнение Тръмп ще продължи с критиките на Европа и на самата среща на Алианса. Той направи това и миналата година, когато се изправи пред останалите лидери и ги засипа с критики.

А само три дни след срещата на НАТО на американския държавен глава предстои може би още по-интересен международен ангажимент – първата планирана среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин. Досега те са се срещали само два пъти очи в очи, но ставаше въпрос за кратки разговори в кулоарите на международни форуми.