Борисов от Лондон: Свързаността на Балканите изисква единство

По настояване на България в инициативата „Берлински процес“ участва и Гърция

Трябва да бъдем много единни в задачите, които си поставяме по свързаността на Балканите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Лондон, преди да вземе участие в работния обяд на държавните и правителствени ръководители на Великобритания, Австрия, Германия, Италия, Словения, Франция, Хърватия, Полша, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Република Македония и Черна гора.

Примерът участва в петата ежегодна среща на върха на инициативата „Берлински процес“, която цели потвърждаване подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

 

„Вярвам, че европейската перспектива на Западните Балкани сега е по-близо от всякога. България положи огромни усилия за този приоритет - от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония, множеството срещи, които проведохме с лидерите на шестте страни, през консенсуса между Атина и Скопие за името на държавата до последното заседание на Съвета на ЕС, което утвърди хоризонта за започване на предприсъединителни преговори с Република Македония и Албания.“ Това каза Борисов по време на пленарната сесия на инициативата „Берлински процес“.

Премиерът посочи, че свързаността и инвестициите в региона трябва да се разглеждат, освен като фактори за подобряване стандарта на живот на хората от Балканите, и като инструменти, които подпомагат сигурността и стабилността в региона. „Това са ключови елементи за сближаване, които създават условия за икономически растеж и добросъседски отношения“, допълни Борисов. Премиерът разгърна предимствата на транспортните коридори и подчерта, че финансирането и реализацията им ще донесат нови инвестиции и работни места.

„Тясното сътрудничество между ЕС и Западни Балкани по темите за сигурността и миграцията е задължително. Европейската сигурност е неделима“, каза премиерът Борисов в контекста на предизвикателствата в сектора.

България е поканена в английската столица като страна, която постави европейската перспектива на държавите от Западните Балкани във фокуса на своето председателство на Съвета на ЕС и на Срещата на върха в София на 17 май.

По настояване на България във формата тази година участва и Гърция, защото Балканите трябва да се разглеждат общо, а не по отделно.

Преди началото на срещата лидерите наблюдаваха празненствата по случай 100-годишнината на кралските военновъздушни сили.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен