Отбелязахме 150 години от гибелта на Стефан Караджа и Хаджи Димитър

Областният управител Гергана Микова и зам. областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов участваха в поклонението

Областният управител Гергана Микова и зам. областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов участваха в тържественото отбелязване на 150-годишнината от героичната гибел на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Събитието премина под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също бе гост на тържеството. На паметника на Хаджи Димитър под връх Бузлуджа дойдоха и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутати от Старозагорския район, областни управители, кметове и хиляди граждани от цяла България.

Заупокойна молитва в памет на двамата войводи и на героите, загинали за свободата на България, отслужиха свещеници от епархията. Слово за делото на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и техните четници произнесе Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

Министър Каракачанов се обърна към множеството с думи на признателност към подвига на двамата войводи и към хилядите знайни и незнайни герои, завоювали с кръвта си освобождението на България от турско робство.

Официалните гости поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и с падане на колене почетоха неговата памет.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова, министър Каракачанов, Емил Христов и Чавдар Ангелов валидираха символично  юбилейна пощенска карта по повод 150-ата годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Последва възстановка на петата, последна битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа под върха. В нея се включиха 150 души от 24 клуба „Традиция“ от страната.