Съветник предлага "Атанасовска коса" като вариант за нудистите

Над 1200 души настояват да се обособи зона далеч от градските ивици за голите

През последните няколко дни в публичното пространство тече усилена дискусия как да бъде решен казусът с „голите хора” по обществените плажове в Бургас. Едно от исканията на Гражданската инициатива „Не на голите на плажа” е да бъде регламентирана зона за нудисти, достатъчно отдалечена от градския плаж, добре оградена и означена с предупредителни табели.

Общинският съветник на председател на комисията към ОбС Живко Табаков има предложение, което може да реши казуса, пише сайтът Burgasnews.com. Идеята му е територията на плаж „Атанасовска коса – 2” да бъдат обособени зони за нудисти. В докладна записка той иска Община Бургас да участва в процедура за безвъзмездно предоставяне от страна на Министерството на туризма/Министерски съвет на плажна ивица „Атанасовска коса – 2”, а при отказ от страна на държавата за безвъзмездно стопанисване на ивицата, да бъдат заложени средства в размер на 40 хил. лева от бюджета на Община Бургас за 2019 г. за участие в процедура по предоставяне под наем или концесия.

Въпросът за моралните норми на поведение на обществени места е регламентиран в чл. 3, ал. 6 от настоящата Наредба за опазване на обществения ред на община Бургас, така че ако голотата на плажа бъде счетена като непристойно поведение, то нека бъдат приложени съответните санкции, макар да намирам за спорен този момент. Друг спорен момент е кой ще контролира и налага санкции на „нарушителите”. Въпреки това, ако бъде изпълнено желанието на гражданската инициатива, а именно да бъдат въведени рестрикции, то смятам, че е редно на другата страна да бъде предоставена възможност за алтернатива. Решението на въпроса трябва да удовлетворява по еднакъв начин всички страни, без да създава дискриминационни условия за едните и другите„, пише Табаков в докладната.

Той припомня, че създаването на нудистки плаж не е революционна идея за Бургас. Такъв, както и „Евин” плаж, и сега неформално съществуват. През 70-те и 80-те години на миналия век „Евиният” плаж привличаше стотици посетители – български и чуждестранни. Много жени и днес ползват този плаж за лечебни цели.

През последните няколко години обаче „Атанасовска коса – 2”, на чиято територия се разполагаха въпросните плажове, не се стопанисвал, нямал условия за нормално плажуване, а старите бетонни ограждения на „Евиния” плаж са разрушени в голямата си част.

Важно е да се отбележи и факта, че нудистки плажове, „Евин” и „Адамов” има по цял свят и те са част от палитрата на предлагане в туристическия бизнес, при това по цени се равняват на най-скъпите курорти. Не виждам пречка Община Бургас да помисли в посока отново да предоставя такава услуга в рамките на плаж „Атанасовска коса – 2” – още повече, че преди няколко месеца Общината сама обяви, че желае да стопанисва плажната ивица. Вариант е ивицата да бъде разделена на няколко зони, така че да бъде управлявана по най-рационалния начин, като тази промяна бъде направена от съответното ресорно министерство„, се пише още в докладната.