Франция пее и танцува с втората световна титла

Спорт

16-07-2018, 12:38

Снимка:

новспорт

Автор:

Михаил Савов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Франция на финал по италиански

Франция - Аржентина ще бъде осминафинално шоу

"Петлите" изравниха Уругвай и Аржентина по спечелени мондиали

Франция пее и танцува с втората световна титла. В изключително зрелищен финален мач "петлите" се наложиха с 4:2. Това е третия финал в историята на мондиалите завършвал при този резултат. През 1930 година по този начин  Уругвай бие Аржентина,а през 1938 година Италия печели по подобен начин двубоя с Унгария. През 1966 година Англия става световен шампион след като бие Германия с 4:2,но след продължения. Най-резултатния финал остава този между Бразилия и Швеция игран през 1958, който завършва 5:2 за бразилците.
Франция изравни по световни титли Уругвай и Аржентина.Трите държави имат по две световни титли. Бразилия има пет,  Германия и Италия по четири, а Англия и Испания по една.


В мача между Франция и Хърватия двата отбора играха открито и срещата мина през обрати.Гризман изпълни фаул и Манджукич в стремежа да избие топката си вкара автогол. После Перишич изравни. В края на полувремето аржентинския съдия Нестор Питана  отсъди дузпа за пипане на топката с ръка на Перишич. Арбитърът се позова на новата технология ВАР.

През втората част контрите на Франция бяха мълниеносни. Погба и Мбапе докараха резултата до 4:1 и срещата изглеждаше приключила напълно. Последва грешка в стил Кариус при гола на Бензема на финала на Шампионската лига, на отличния Льорис и Манджукич му чукна топката при неуспешния опит за  финт на вратаря на "петлите". Така Манджукич стана първия  играч на Мондиал отбелязал на финал автогол и гол.

Очевидно Дидие Дешан бе научил урока си от неуспешния финал на европейското първенство с Португалия преди две години в Париж. През целия турнир в Русия бившият футболист на Ювентус показа,че е научил доста от италианската тактика да се защитава добре и да контраатакува изключително опасно. И ефективно. Във финала топката бе по-често притежание на Хърватия. Те отправиха и повече удари. Но от седем удара на французите четири от тях бяха голове.

Също така Дешан усети,че работливия му халф Нголо Канте заигра предпазливо след получения жълт картон и го смени с Нзонзи. Това бе идеалната смяна. Жиру,който е голмайстор не отбеляза гол на Мондиала,но свърши отлична работа в защита.

За Мбапе и Гризман каквото и да се каже ще е малко. Мбапе е роден в парижкото предградие  Бонди и е част от печелившата футболна стратегия на Франция, която за 20 години донесе две световни титли, една европейска и два  финала - един на европейско и  един на световно.

В цялата държава има скаути, които гледат таланти в страната. В ранна възраст е открит и Килиан Мбапе. Сега, на 19 години, той се мери вече с рекордите на Пеле, когато е бил млад.  Франция има млад тим, който стана световен шампион. Със средна възраст 26 години. А предградието Бонди вече се нарича мястото на възможностите. Примерът с Мбапе показва,че момчетата от предградията в Париж и големите градове във Франция имат своя шанс в спорта и в частност във футбола.

Гризман продължава с отличното си предтавяне през сезона и в Атлетико Мадрид и в националния тим на Франция. Освен,че отбеляза важни голове направи  и голови асистенции на това световно първенство.  Открития за "петлите" се оказаха бековете Павар и Ернандес. Най-различни състезатели отбелязаха попаденията за Франция на световното. Сред тях са защитниците Варан, Юмтити и Павар. Това показва разностранния характер на голмайсторите.

След края на финала ще се запомни това което направи треньорът на Франция Дидие Дешан. Той отиде при всеки един от футболистите на Хърватия и ги прегърна един по един силно.


Дешан влезе в историята като третия, който е ставал световен шампион и като играч и като треньор. Другите двама са Марио Загало от Бразилия с две световни титли като играч и една като треньор. И Франц Бекенбауер с по една световна титла като играч и треньор.


При награждаването на двата отбора се изля проливен дъжд над "Лужники".. Президентът на Франция Еманюел Макрон и на Хърватия Колинда Грабар-Китарович  загърбиха протокола и по естествен начин прегръщаха футболистите и на двата отбора.


Френската телевизия показа огромната радост на французите от спечелената втора световна титла. По Шанз Елизе бе претъпкано с народ. Много от тях бяха за втори път на най-красивия булевард в света след спечелената първа световна титла през 1998 година. Всички големи градове Марсилия, Лион, Бордо също празнуваха. По френските плажове навсякъде хората ликуваха и после влизаха в морето с френски знамена. Във фензони в Лондон и Ню Йорк се бяха събрали радостни французи.

По френската телевизия показаха как празнуват в родния Байон на Дидие Дешан. Както и в Бонди на Мбапе и в Макон на Гризман.

Като част от събеседниците по телевизията бяха актрисата Елза Зилберщайн и легендата на Франция и европейски шампион  от 1984 Жан Тигана, който е част от незабравимата четворка от 80-те години Платини, Жирес, Тигана и Фернандес.


Всички отдадоха дължимото на храбрия хърватски тим, който направи невероятно световно първенство и с класирането на финал подобри постижението на своите предшественици от 1998, които тогава  станаха трети.

Мондиалът бе невероятен, мина неусетно. Той влезе в историята и тепърва ще започват поредните коментари по цял свят за незабравимите моменти от световно първенство.