И Каварна ухае на лавандула

Без прекъсване работи първата в Каварна дестилерия

От няколко дни Каварна приятно ухае на лавандула. Ароматът идва от дестилериите, които изваряват цветовете на маслодайната култура, а също и от полетата край града, където комбайните масово жънат реколтата от 3000 декара с лавандулови насаждения. Без прекъсване работи първата в Каварна дестилерия, собственост на земеделския производител Тодор Димов.
На съоръженията работят 28 души, които изваряват 39 тона цветове на денонощие. Димов, който отглежда и 250 дка с уханните насаждения, обяснява, че от декар лавандула се прибират от 400 до 700 килограма зелена маса. Интересът към тази доходоносна култура се увеличава, декарите – също и би трябвало скоро търсенето да намалее. В интерес на истината през последните две години потреблението на лавандуловото масло продължава да расте, както и цената му, коментира Димов и се надява тенденция да се запази. Насажденията на Димов, които заемат голяма площ, впечатляват, когато цъфтят, затова отскоро развива така наречения лавандулов туризъм.
Технологията за извличане на етеричното масло чрез скоростна парна дестилация не е сложна, обяснява Тодор Димов. След като цветовете се изсипят в казаните – всеки с обем 4 куб. метра, постъпва пара с температура 170 градуса по Целзий с налягане 4,5 – 5 атмосфери. След около 40 минути парата извлича маслото от 90 на сто от тревната маса в съдовете. Сместа се кондензира и постъпва в съд, наречен флорентински, където водата и маслото се разделят. По негови изчисления 1 килограм лавандулово масло се извлича от 350 килограма цветове. Качеството и количеството на готовата продукция зависи от времето, през което е прибрана реколтата. Жътвата, която продължава от началото до края на месец юли, трябва да се извършва при горещо и слънчево време, когато маслото се издига към съцветията на растенията.